MojWindows

Tak ako avizovala pozvánka, Microsoft a Qualcomm využili prebiehajúci veľtrh Computex 2017, aby oznámili ďalšie podrobnosti o projekte Windows 10 pre ARM.

Microsoft už koncom minulého roka oznámil, že pripravuje špeciálnu verziu svojho najnovšieho operačného systému, ktorá je určená práve pre procesory architektúry ARM. Na rozdiel od predošlého experimentu Windows RT, tentokrát má ísť o plnohodnú verziu systému, pričom používať bude možné jednak tradičné win32 aplikácie, ako aj UWP kúsky z Windows Store.

Medzi prvými podstatnými informáciami sa objavilo vyjadrenie, že zariadenia s procesorom Snapdragon 835 a operačným systémom Windows 10 pripravuje už trojica veľkých hráčov na poli hardvéru – ASUS, Lenovo a HP. Podrobnosti o konštrukčnom prevedení, či špecifikácie použitých komponentov neboli zverejnené, no zariadenia budú mať spoločný základ v pasívnom chladení. Očakávaná dostupnosť bola opäť uvedená ako koniec tohto roka, no o cene nepadli ani orientačné informácie.

Náš tip
Qualcomm v krátkom videu demonštruje Windows 10 na ARM procesore Snapdragon 835

Windows 10 ARM 8

Spoločnosť Qualcomm počas prezentácie zdôraznila niekoľko najväčších výhod pripravovaných „zariadení novej generácie“. Prvou z nich je vytvorenie priestoru pre zariadenia s kompaktnejším prevedením, než je to pri zariadeniach s procesormi Intel a AMD.

Už samotná matičná doska má dosahovať približne o 50% menšie rozmery, vďaka čomu výrobcovia môžu veľmi dobre narábať s konštrukciou. Môžu ponúknuť veľmi tenké a ľahké zariadenie, prípadne voľný priestor využiť na pridanie ďalších komponentov alebo väčšej batérie.

qualcomm-snapdragon-835-mobile-pc-board

ARM zariadenia s Windows 10 budú vďaka integrovanému modemu X16 LTE ponúkať bohatú konektivitu. Rovnako tak máme očakávať dramaticky väčšiu výdrž batérie. Uvedené boli pozoruhodné čísla, kedy máme v porovnaní s tradičnými notebookmi získať až o 50% dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Badateľné to má byť hlavne v scenároch ako surfovanie po webe, videokonferencie, streamovanie videa, či hranie hier.

Windows 10 ARM 9

V prípade takzvaného pohotovostného režimu Qualcomm uvádza dokonca 4-5-krát lepšie výsledky. Hoci ide rozhodne o zaujímavé čísla, až reálne používanie zariadení ukáže, či skutočne pôjde o avizovanú revolúciu.

qualcomm-connected-standby

Zdroj: Liliputing, WindowsCentral

31.05.2017

+