MojWindows

Microsoft počas technologickej konferencie WinHEC v Čine vytasil poriadnu bombu. Plná desktopová verzia operačného systému Windows 10 bude počas budúceho roka dostupná pre procesory s architektúrou ARM. Týmto krokom sa otvárajú dvere pre výrobcov, ktorí budú schopní na trh priniesť nové, ľahučké zariadenia s plnohodnotným Windows 10, podporou miliónov existujúcich aplikácii a omnoho lepšou výdržou  ako ponúkajú súčasné ultrabooky, či zariadenia 2v1 s procesormi Intel a AMD. Nové Windows 10 zariadenia postavené na ARM procesoroch budú navyše obsahovať aj konektivitu pre mobilné siete. Fenomenálny kúsok sa Microsoftu  podaril vďaka partnerstvu s výrobcom mobilných procesorov – spoločnosťou Qualcomm.

Plnohodnotný Windows 10 so všetkými 32-bitovými aplikáciami 

Na ARM procesoroch bude bežať nielen plná verzia Windows 10, ale hlavne všetky existujúce 32-bitové Windows aplikácie. Túto časť zabezpečuje špeciálna emulácia, o ktorej Microsoft zatiaľ príliš nerozpráva. Uviedol však to, že aplikácie nebudú bežať v chránenom režime (sandboxe), vďaka čomu budú mať plný prístup k systému, vývojári ich nebudú musieť nijak upravovať a dokonca nebude potrebná ani ich inštalácia cez Windows Store. V praxi to teda bude fungovať rovnako ako na počítačoch. Keď si používateľ bude chcieť nainštalovať niektorú z obľúbených aplikácií, stiahne si ju zo stránky výrobcu a jednoducho nainštaluje.

Táto skutočnosť je veľkou výhodou z pohľadu používateľa, ale hlavne aj vývojárov aplikácií, ktorí sa nebudú musieť trápiť s úpravou na UWP a podobne. Dôležité je však poznamenať, že emulované môžu byť len 32-bitové aplikácie. To v konečnom dôsledku nepredstavuje veľký problém, nakoľko je úplne bežné, že aplikácie majú svoju 32- aj 64-bitovú verziu. Koncového používateľa to tak nijako neobmedzí. Samotný systém pritom bude obsahovať rovnaké aplikácie a totožnú podporu pre príslušenstvo a podnikové funkcie ako v prípade verzie pre procesory Intel a AMD.

surface_pro_3

S ohľadom na príchod počítačov s prístupom k mobilným sieťam bude do systému Windows 10 pridaná podpora pre technológiu elektronických SIM kariet – eSIM. V princípe ide o to, že používatelia môžu slobodne prepínať medzi mobilnými operátormi a dátovými balíčkami bez toho, aby boli nútení fyzicky meniť SIM kartu. Jednotlivé dátové balíčky pritom bude možné zakúpiť priamo cez Windows Store, čo má používateľom uľahčiť správu daného zariadenia. Technológia eSIM je pomerne novou a len pomaly sa dostáva do povedomia používateľov a ponuky operátorov.

Potrebným minimom má byť Snapdragon 835

Ako prvý bude Windows 10 podporovať nedávno predstavený procesor Snapdragon 835, ktorý má byť úplným základom. Ten je už momentálne v produkcii a hoci by sa mal do prvých zariadení dostať už začiatkom roka, zariadenia s Windowsom sa objavia pravdepodobne až na jeseň. Na emulácii a procesoch stojacích v pozadí behu Windows na architektúre ARM treba ešte popracovať. Snapdragon 835 v porovnaní s predošlou generáciou procesorov reprezentovanou Snapdragonmi 820 a 821 dosahuje o štvrtinu vyšší výkon a zároveň o 40% nižšiu spotrebu, čo predstavuje skvelú efektívnosť. Obrovským vylepšením prešla aj technológia pre rýchle nabíjanie Quick Charge vo verzii 4.0. S jej využitím má 5 minútové nabíjanie postačovať na 4-5 hodinovú prevádzku zariadení.

Úspech svojho ťaženia Microsoft demonštroval na zariadení s procesorom Snapdragon 820, kde spúšťal aplikácie ako Photoshop a World of Tanks Blitz. Tie bežali celkom hladko, a keď zvážime, že Snapdragon 835  bude o štvrtinu výkonnejší, určite sa máme na čo tešiť.

Prvé prídu notebooky, no dvere majú otvorené aj smartfóny

Microsoft s partnermi sa najskôr budú síce zameriavať na notebooky, no na trh nepochybne dorazia aj tablety a časom aj smartfóny. Povráva sa, že prvotný úder na trh bude zo strany Microsoftu vedený vo forme konkurentov pre Chromebooky, ktoré získali za ostatné roky veľkú popularitu hlavne vďaka nízkej cene. O novej podpore pre ARM bola zatiaľ zverejnená len hŕstka informácií, no tie poukazujú na skutočnosť, že nebude súčasťou nadchádzajúcej aktualizácie Creators Update. Hoci sa teda hovorí, že prvé zariadenia by sme mali vidieť už budúci rok, treba počítať skôr s jeseňou, kedy sa má objaviť aktualizácia Redstone 3.

Surface Phone

Práve vďaka podpore Windows 10 na architektúre ARM je šanca na uvedenie prevratného zariadenia Surface Phone bližšie ako kedykoľvek predtým. Zároveň ale dramaticky narástol predpoklad, že nepôjde o smartfón v tradičnom ponímaní, tak ako ho poznáme dnes. V každom prípade si Microsoft pripravil veľmi kvalitné podklady pre revolúciu mobilného segmentu, ostáva len dúfať, že sa tejto šance poriadne chytí a využije ju na úplné maximum.

08.12.2016

+