MojWindows

Microsoft počas konferencie Build 2017 bližšie prezentoval aj operačný systém Windows 10 optimalizovaný pre použitie na procesoroch architektúry ARM. To, že spoločnosť sa bude orientovať aj týmto smerom bolo ohlásené ešte v decembri minulého roka, pričom prvé zariadenia s procesormi Qualcomm Snapdragon sa majú na trhu objaviť ešte tento rok.

Najskôr by malo ísť o notebooky a zariadenia typu 2v1 postavené na procesore Snapdragon 835, ktorý momentálne prestavuje to najlepšie, čo firma Qualcomm ponúka. Zároveň pritom predstavuje minimum, ktoré je potrebné pre zmysluplné používanie Windows 10. Postupom času sa na trhu ale bude nepochybne objavovať viacero druhov zariadení s výkonnejšími ARM procesormi. Medzi najväčšie výhody takýchto zariadení pritom patrí vynikajúca výdrž batérie a rozsiahla konektivita, kde je hlavným lákadlom podpora LTE sietí.

ARM apky

Windows 10 bežiaci na procesoroch architektúry ARM sa žiadnym dramatickým spôsobom nebude líšiť od verzie, ktorú používame dnes. Nájdeme tu totožné pracovné prostredie, rovnaké systémové aplikácie a funkcie a tak ďalej. Používať bude možné všetky UWP aplikácie z Windows Store, vrátane konvertovaných desktopových aplikácií, no chýbať nebude ani plná podpora pre používanie všetkých klasických desktopových 32-bitových aplikácií. Nenájdeme tu teda podobné obmedzenie ako v prípade Windows 10 S.

ARM apky 2

O všetko potrebné pri používaní klasických aplikácií sa postará zabudovaná emulačná vrstva, pričom používateľ s týmito aplikáciami pracuje úplne rovnako ako je to dnes. Nie je teda vyžadované žiadne prepínanie do špeciálneho režimu, či úprava zo strany vývojárov. Aplikáciu si používateľ proste stiahne z internetu a normálne ju nainštaluje a spustí. Windows 10 na ARM teda ponúka totožný používateľský zážitok s výnimkou toho, že tu nie je možné používať 64-bitové aplikácie.

14.05.2017

+