MojWindows

Microsoft s Windows 10 prišiel ako s posledným Windowsom, a zároveň tým nastúpil na nekonečný kolobeh jeho postupného vylepšovania. Aj keď sa používateľom zdá, že od vydania novembrovej aktualizácie (Verzia 1511) stále len pláta bezpečnostné nedostatky a opravuje chyby, nie je to celkom tak. Vývojárske tímy v Redmonde neúnavne pracujú aj na novinkách pre ďalšiu veľkú aktualizáciu s kódovým označením Redstone.

Žiadne hŕŕ

Zatiaľ Microsoft zverejnil len niekoľko buildov z vývojárskej vetvy Redstone. Tie navyše neobsahovali žiadne podstatné vylepšenia po stránke funkcií, no to by sa čoskoro mohlo zmeniť. Pre efektívny vývoj, testovanie a ďalšie náležitosti spojené s vývojom a nasadením komplexného softvéru, akým je operačný systém, si Microsoft najskôr musel „upratať“. A to jednak v samotnom systéme, ale aj vo svojich radoch a metodikách. V náväznosti na zmeny, ktorými Microsoft prechádzal, sa objavili aj informácie, že kvôli časovej náročnosti dôjde k odloženiu implementácie niektorých pôvodne plánovaných funkcií. A tie boli, zdá sa, blízke pravde.

Napriek tomu, že softvérový gigant je čo sa týka pripravovaných noviniek tajnostkárky, kde-tu nejaké tie informácie uniknú. Aj vďaka podobným únikom informácií vieme, že Redstone má byť rozdelený do dvoch aktualizačných balíkov. Termín vydania prvého z nich má byť už naplánovaný na jún tohto roka. Z tohto termínu pochádza aj pripravované číselné označenie – Verzia 1606.

Redstone 1

Prvá časť vyvíjaná pod značkou RS1 bude podľa zdrojov, na ktoré odvoláva zahraničný portál Winbeta, zameraná hlavne na prepojenie všemožných Windows 10 zariadení ako PC, Xbox, smartfóny a najnovšie aj HoloLens. Toto všetko má byť ešte užšie prepojené. Redstone 1 bude veľký dôraz klásť na Universal App Platform – univerzálne aplikácie. V tomto ohľade by mal napríklad pribudnúť na konzolu Xbox One očakávaný Windows Store alebo by sa malo objavovať ovocie projektov Islandwood (port iOS aplikácií) a Centennial (port klasických Win32 aplikácií na tie univerzálne).

Ďalším podstatným bodom má byť prepojenie najnovších herných titulov medzi konzolou Xbox a PC. Niečo podobné sa v istej miere už začína objavovať a  všimnúť sme si to mohli napríklad pri hre Quantum Break. V krátkosti, Windows Store má byť pretvorený na skutočne univerzálne centrum, ktorý sústreďuje všetok multimediálny obsah pre ľubovoľné zariadenie z Windows 10 ekosystému a prepája ich.

Poriadnych zmien sa má dočkať aj funkcia Continuum. Spomína sa napríklad posialanie SMS správ a telefonovanie v desktopovom prostredí Continuum.Ultimátnym cieľom Microsoftu je vraj Continuum použiť ako spôsob ako bližšie prepojiť rôzne zariadenia.

A čo Redstone 2?

Čo sa týka druhej časti aktualizácie Redstone – RS2,  jej vydanie malo byť posunuté až na jar 2017. Nadväzovať má primárne na prácu, ktorú vývojári nestihnú dotiahnuť do termínu vydania RS1. Prirodzene má priniesť aj svoje vlastné vylepšenia, no nakoľko je termín vydania tak vzdialený, nie je známe, čo presne.

Pri aktualizáciách sa nezabúda ani na vylepšenie používateľského rozhrania. Dočkať sa máme množstva kozmetických zmien, ale aj rozšírenia možností Centra Akcií. Ovládací panel má byť naopak postupne odsúvaný do úzadia. Na výslnie sa totiž chcú pretlačiť nové systémové Nastavenia.

Nastavenia

Zdroj: Winbeta

03.03.2016

+