MojWindows

Microsoft už teraz ponúka celú škálu verzií operačného systému Windows 10, ktorú len nedávno rozšíril o Windows 10 S určený pre školstvo a špeciálnu verziu určenú pre čínsky vládny sektor. Tento rok navyše ešte uvedie verziu Windows 10 určenú pre zariadenia postavené na architektúre ARM.

Aby toho ale náhodou nebolo málo, podľa informácií, ktoré unikli na základe omylom vydanej testovacej zostavy 16212, Microsoft pripravuje ešte minimálne trojicu ďalších verzií. Tie zatiaľ nesú označenia Windows 10 Pro for Advanced PCs, Windows 10 Pro N for Advanced PCs a Windows Server 2016 ServerRdsh.

Podľa informácií portálu MSPoweruser boli pôvodne obidve edície Windows 10 Pro for Advanced PCs označované ako „Windows 10 Pro for Workstations“. Ide o operačný systém špeciálne optimalizovaný pre použitie na počítačoch s viacerými procesormi, cielený je na firemných zákazníkov. Určený je primárne na spracovávanie náročných výpočtových úloh, pričom obsahuje pokročilé nástroje na zdieľanie dát aj automatickú opravu chýb. Podporované tu majú byť až štyri viacjadrové procesory a maximálne 6 TB pamäte.

Windows 10 Pro N for Advanced PCs má byť totožnou verziou, akurát určenou pre použitie v rámci Európy, kde musí spĺňať legislatívu a používateľom umožňovať vybrať si aplikáciu na prehrávanie médií.

Systém Server 2016 ServerRdsh má predstavovať systém určený na hostovanie aplikácií, prípadne celého rozhrania Windows za účelom vzdialeného prístupu rôznych používateľov. Určený má byť hlavne pre vzdelávací sektor, pričom podľa dostupných informácií umožňuje prechod na edíciu Windows 10 Education.

Čo sa týka otázky dostupnosti, či oficiálneho predstavenia nových verzií Windows 10, odpoveď je nejasná. Microsoft zatiaľ situáciu nijak nekomentoval. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že nakoľko informácie pochádzajú z testovacej zostavy, ktorá obsahuje pripravované zmeny aktualizácie Fall Creators Update, objaviť by sa mohli v rovnakom období.

Zdroj: Neowin

05.06.2017

+