MojWindows

Okrem rozšírenia dostupnosti all-in-one počítača Surface Studio a predstavenia nového prírastku produktov rodiny Surface, dnes Microsoft prezentoval aj špeciálnu edíciu svojho operačného systému Windows 10 určenú pre čínsky vládny sektor. Systém v tejto verzii nesie príznačný názov „Windows 10 China Government Edition“, ktorý v podstate prezrádza všetko podstatné.

Ide o značne upravenú verziu vychádzajúcu z edície Windows 10 Enterprise Edition, ktorá je navyše vytvorená v úzkej spolupráci s čínskou vládou. Microsoft sa tu zameral na vysokú bezpečnosť vyžadovanú vládou a jej jednotlivými zložkami, pričom sa snažil zachovať hlavné prednosti a rysy svojho systému Windows 10. Táto verzia systému bola upravená tak, aby spĺňala všetky požiadavky pre nasadenie do počítačov vládnych úradov a veľkých podnikov v Číne.

Už samotná verzia Windows 10 Enterprise Edition pritom ponúka množstvo nástrojov pre pokročilú správu jednotlivých aspektov systému. Windows 10 China Government Edition ešte viac rozširuje ich možnosti, pričom umožňuje jednoduché odstránenie vecí ako OneDrive, úplnú kontrolu nad telemetrickými dátami, či aktualizáciami a navyše umožňuje implementáciu vlastných šifrovacích algoritmov.

O používanie špeciálnej verzie Windows 10 China Government Edition mali záujem prejaviť už traja kľúčový hráči – čínska colná správa, mesto Šanghaj a firma Westone Information Technology. Systém chce na vybrané zariadenia inštalovať aj spoločnosť Lenovo.

Náš tip
Špeciálna verzia Windows 10 pre Čínu prebieha testovaním | Windows 10

23.05.2017

+