MojWindows

Microsoft začiatkom októbra vydal tradičnú dávku opravných aktualizácií pre Windows 10, no ako sa ukazuje na základe hlásení od používateľov, problémy pri May 2019 Update (Verzia 1903) naďalej pokračujú a celé to začína pripomínať začarovaný kruh.

Počas septembra používateľov poriadne vytrápila kumulatívna aktualizácia KB4515384, ktorá do systému mala podľa hlásení priniesť problémy s ponukou Štart, vyhľadávacím mechanizmom, zvukom či zariadeniami pripojenými cez USB.

Microsoft väčšinu problémov vyriešil vydaním dodatočnej opravnej aktualizácie KB4517211 na konci mesiaca, no tá zas na niektorých strojoch odstavila tlačiarne. Problémy s ponukou Štart navyše podľa oficiálnych vyjadrení nebolo možné replikovať a teda ani identifikovať, takže v tomto smere nebol vykonaný žiaden zásah, hoci používatelia tvrdili niečo iné. Úprimne povedané, september opravným aktualizáciám pre Windows 10 verzie 1903 vôbec neprial.

Čo je však horšie, s príchodom októbrových kumulatívnych aktualizácií to vyzerá tak, že nepríjemná situácia pokračuje a začína vznikať nelichotivý trend. Októbrová aktualizácia KB4517389 síce mala opraviť všetky problémy s tlačiarňami, no používatelia po jej aplikovaní vo väčšom objeme opäť upozorňujú na problémy s ponukou Štart, ktorá vôbec nefunguje, prípadne v nej nefunguje vyhľadávanie a v niektorých prípadoch zobrazuje upozornenie na kritickú chybu.

K tomu sa ešte pridávajú nové hlásenia o nefunkčnosti prehliadača Microsoft Edge, problémoch so samotnou inštaláciou predmetnej aktualizácie či sťažnosti na nefungujúce aplikácií Outlook a VMWare 14.

Záhada problémovej ponuky Štart

Navyše v súvislosti s októbrovou aktualizáciou KB4517389 je celkom zaujímavé, že Microsoft na svojom fóre s technickou podporou (Microsoft Answers) uviedol, že o problémoch s ponukou Štart je oboznámený a situácia bude vyriešená počas tohto mesiaca. Bezprostredne ale nie je jasné, či ide o nové nedostatky, alebo či sa konečne podarilo identifikovať predošlé problémy, ktoré používateľov trápili už počas septembra.

Jasné je len to, že Microsoft aj používatelia Windows 10 zažívajú krušné obdobie.

15.10.2019

+