MojWindows

Analytická spoločnosť AdDuplex koncom mája zverejnila svoju tradičnú mesačnú správu, ktorá monitoruje aktuálne podiely jednotlivých verzií operačného systému Windows 10. Prehľad bol spracovaný na vzorke 100 000 počítačov presne týždeň po tom, čo Microsoft spustil distribúciu najnovšej veľkej aktualizácie „May 2019 Update“. 

Nakoľko je aktualizácia v prvých dňoch až týždňoch smerom k používateľom šírená veľmi opatrne, zaznamenaný bol len podiel 1,4%. Toto číslo by v najbližších týždňoch malo vykázať výraznejší rast. Aktualizácia „May 2019 Update“ totiž bola sprístupnená širšiemu okruhu používateľov, k dnešnému dňu sa do jej inštalácie cez Windows Update môže pustiť prakticky každý, kto ručne, stlačením tlačidla, vyhľadá dostupné aktualizácie.

Nateraz je najpoužívanejší stále Windows 10 vo verzii 1803, teda s nainštalovanou aktualizáciou „April 2018 Update“. Podiel v tomto prípade dosahuje 61,1%.

Druhá priečka naďalej patrí aktualizácii „October 2018 Update“, ktorá je síce novšia, no kvôli vážnejším problémom pri vydaní a následnému pozastaveniu distribúcie sa medzi používateľmi šíri ako slimák. Koncom mája sa nachádzala na približne 31,3% počítačov s Windows 10 a aktuálne sa nepredpokladá, že v tejto oblasti ešte dôjde k výraznejšiu posunu vpred, skôr naopak.

Aktualizáciu Fall Creators Update k 28. máju môžeme nájsť na približne 3% počítačov s Windows 10 a všetky staršie verzie majú kombinovaný podiel 3,2%. Čo sa týka testovacích verzií z programu Windows Insider, tie počas mája boli identifikované len u 0,2% používateľov Windows 10.

08.06.2019

+