MojWindows

Mesiace vývoja, rozšíreného testovania a dodatočných príprav sú konečne na konci. Microsoft dnes večer začal s oficiálnou, no pozvoľnou, distribúciou veľkej aktualizácie “May 2019 Update” pre Windows 10. Intenzívny testovací proces mal priniesť pozitívne výsledky, no napriek tomu bude aktualizácia sprístupnená veľmi obozretne, získavané dáta a odozva budú neustále vyhodnocované, a na ich základe bude rýchlosť distribúcie upravovaná.

Aktualizácia bude všetkým používateľom postupne sprístupnená cez mechanizmus Windows Update, no aktuálne si ju touto cestou môže, po ručnom vyhľadaní, nainštalovať len úzky okruh používateľov. Táto situácia sa bude postupne meniť, aspoň za predpokladu, že sa nevyskytnú žiadne neočakávané a vážne problémy. V každom prípade však potrvá mesiace, kým bude najnovšia verzia Windows 10 dostupná pre všetky kompatibilné zariadenia.

To, že aktualizácia “1903” je dostupná pre vaše zariadenie by sa v sekcii Windows Update už malo zobrazovať v novej podsekcii pre správu veľkých aktualizácií spolu s možnosťou “Stiahnuť a nainštalovať”. Veľké systémové a pravidelné opravné aktualizácie boli v mechanizme Windows Update nedávno oddelené, aby používatelia získali väčšiu kontrolu nad svojim systémom.

Ak sa táto možnosť zatiaľ v sekcii Windows Update nezobrazuje automaticky, a ani po ručnom vyhľadaní aktualizácií, tak si chvíľku budete musieť počkať, kým pre vás bude novinka pripravená.

Prípadne, ak patríte k nedočkavcom, siahnuť môžete po nástroji “Asistent pri aktualizácií na Windows 10” a inštaláciu vyvolať ručne. Hoci je tento spôsob pomerne jednoduchý, vo všeobecnosti sa odporúča, najmä menej skúseným používateľom, radšej počkať, kým systém aktualizáciu neponúkne tradičnou cestou – cez Windows Update.

Microsoft dnes zároveň oznámil spustenie novej webovej stránky, kde verejnosť môže sledovať aktuálny stav veľkých aktualizácií, spolu so zoznamom známych a už odstránených chýb.

21.05.2019

+