MojWindows

V lete minulého roka sa začali vo veľkom objavovať informácie o zaujímavom kroku zo strany spoločnosti Google, ktorá pracovala na tom, aby majitelia Chromebookov mohli na svojich zariadeniach v prípade záujmu používať aj Windows 10.

Oficiálne informácie boli prakticky neexistujúce, no na základe toho mála, čo sa dostalo do obehu, to vyzeralo tak, že projekt s pracovným názvom „Campfire“ si za úlohu dáva prípravu podhubia pre takzvaný „dual-boot“. To by znamenalo, že na disku zariadenia by boli nainštalované dva systémy súčasne a používateľ pri zapnutí zvolí, či chce spustiť možnosť jeden alebo dva.

Odkazy na prebiehajúce práce sa nachádzali v zdrojovom kóde, kde vývojári pridávali rôzne komentáre a zmeny, no okrem toho ich podporovala aj skutočnosť, že pre Pixelbook bola v hre certifikácia na používanie Windows 10.

Nadšenie opadlo, mesiace bežali bez nových informácií, no a teraz sa ukazuje, že celý projekt „Campfire“ zjavne zapadne prachom bez reálnych výsledkov.

Web About Chromebooks dnes informoval, že vývojári Googlu zo zdrojových kódov odstránili predtým zavedené úpravy z tejto oblasti a celú funkciu pre spúšťanie „alternatívnych“ operačných systémov označili za zavrhnutú. Ako web ďalej podotýka, väčšina prác prebiehala medzi septembrom a decembrom 2018, no potom všetko náhle utíchlo.

Nakoľko Google tento projekt nikdy oficiálne neohlásil, je celkom možné, že išlo o odvážny experiment, ktorý nakoniec prestal dávať zmysel. Napriek tomu všetkému je to škoda, nejedného technologického nadšenca by takáto vec určite potešila, hoci celková praktickosť by bola asi veľmi otázna.

15.05.2019

+