MojWindows

Chromebooky by sa v nadchádzajúcich mesiacoch mali dočkať zaujímavej novinky – pridania podpory pre používanie operačného systému Windows 10. Podľa dostupných informácií sa Google touto možnosť reálne zapodieva už dlhšiu dobu a celý projekt nesie pracovné označenie „Campfire“.

Povráva sa, že pôjde o takzvaný dual-boot, teda súbežné nainštalovanie dvojice operačných systémov s následným výberom pri spustení zariadenia. Ako to celé ale bude v konečnom dôsledku fungovať, kedy to bude dostupné, ani to prečo sa Google vlastne tento krok rozhodol vykonať, zatiaľ nie je jasné.

Prvým zariadením, kde bude možné s Windows 10 pracovať má byť notebook Pixelbook, ku ktorému sa neskôr pridajú ďalšie produkty. Práve Pixelbook už počas júna prechádzal certifikačným procesom pre používanie Windows 10, no až teraz sa objavili bližšie informácie.

Okrem iného aj to, že Windows 10 budú môcť spúšťať prakticky všetci používatelia, nakoľko používanie vývojárskeho režimu nebude podmienkou.

Otázne ale zostáva to, koľko Chromebookov bude vlastne spĺňať potrebné hardvérové požiadavky, nakoľko vo všeobecnosti ide o cenovo dostupné produkty so slabším výpočtovým výkonom.

Problematická má byť hlavne kapacita diskov, nakoľko sa podľa portálu XDA v dostupnom zdrojom kóde projektu nachádza komentár o tom, že minimom pre používanie dvojice systémov bude 40 GB voľného miesta, čo viacero zariadení tejto kategórie nespĺňa.

Oficiálne informácie o projekte „Campfire“ by sa mohli objaviť už v októbri, kedy má Google naplánovanú „veľkú konferenciu plnú zaujímavých noviniek“.

15.08.2018

+