MojWindows

Microsoft konečne oficiálnou cestou oznámil názov najbližšej veľkej aktualizácie pre Windows 10 aj s jej plánovaným termínom vydania. Pod názvom „Windows 10 May 2019 Update“ sa do obehu dostane ku koncu mája, a hoci formálne dokončená už bola, v okruhu Release Preview bude testovaním prechádzať približne mesiac, aby došlo k vychytaniu všetkých možných problémov a nič neušlo pozornosti.

K predĺženiu testovania so zapojením verejnosti prichádza po tom, čo v minulom roku príchod „októbrovej“ aktualizácie sprevádzalo viacero problémov, a to aj jeden kritický, kedy menšia časť používateľom prišla o časť svojich dát. Microsoft bol za túto skutočnosť kritizovaný a opakovane bol spochybňovaný jeho prístup, spôsob vyhodnocovania zbieraných diagnostických dát a celková efektívnosť testovacieho procesu a kontroly kvality.

Preto prisľúbil, že podnikne všetky kroky na to, aby sa procesy zlepšili a nepríjemná situácia sa už nikdy neopakovala. Prakticky okamžite pristúpil k vylepšeniu nástroja „Centrum pripomienok“ a avizoval, že výraznejším spôsobom upraví aj svoje interné nástroje. V rámci príprav „májovej“ aktualizácie na ostré nasadenie teraz aj aktívnejšie zapája Insiderov a vyzerá to celkom nádejne.

Finálna verzia aktualizácie bude intenzívnym testovaním prebiehať vyše mesiaca, čo je skutočne dostatok času na to, aby boli dotiahnuté aj menšie detaily. Hoci koncoví používatelia budú na novinku čakať o čosi dlhšie, pokoj na duši po jej inštalácii za to snáď stojí.

Tým to ale nekončí. Používateľom už viac nebudú veľké aktualizácie automaticky inštalované v časovom horizonte ich vydania. Pokiaľ je aktuálne nainštalovaná verzia Windows 10 stále podporovaná, používateľ nebude vyzývaný k inovácii na novšiu verziu, no pristúpiť k tomu môže ručne, ak sa sám rozhodne. Týmto spôsobom získa ďalšiu hŕstku mesiacov, ktoré budú sprevádzať dávky opravných aktualizácií a potenciálne riziká spojené s prechodom na novšiu verziu tak budú prakticky eliminované.

05.04.2019

+