MojWindows

Microsoft prakticky od vydania operačného systému Windows 10 čelí zo strany jednotlivcov, ale aj niektorých kontrolných úradov, kritike za zbieranie rôznych analytických dát, ktoré sú pravidelne odosielané na jeho servery. Používatelia dnes síce majú značnú kontrolu nad tým, ktoré informácie sú ochotní zdieľať, no nie všetko sa dá štandardným a zaručeným spôsobom vypnúť.

Nastavenia týkajúce sa súkromia a ochrany osobných údajov prebiehajú pri prvom spustení systému po jeho inštalácii, pri inštalácii veľkých aktualizácií vydávaných dvakrát ročne, no a prakticky kedykoľvek si ich môže používateľ prezrieť a upraviť prostredníctvom systémových nastavení v sekcii „Ochrana osobných údajov“.

Určité zbieranie dát ale vypnúť oficiálnou cestou možné nie je, hoci používatelia o to môžu mať veľký záujem. Ide o diagnostické dáta, ktoré sú zbierané pre zaistenie zabezpečenia a aktuálnosti systému Windows, riešenie problémov a ďalšie vylepšovanie produktov.

Microsoft tieto dáta označuje za kľúčové pre udržiavanie spoľahlivosti, zabezpečenia a normálneho fungovania zariadenia a hoci v minulosti zmenšil zbieraný rozsah,no to, že by sa týchto dát úplne vzdal nepripadá do úvahy. Hoci kritika znela najhlasnejšie v súvislosti s operačným systém Windows 10, zber a analýza diagnostických dát nie sú jeho výsadou a podobným spôsobom dnes funguje množstvo služieb a produktov.

Prirodzene preto narastá aj záujem zo strany používateľov, ktorí chcú poznať odpovede aspoň na základné otázky – aké presne dáta sú zbierané, za akým účelom, a aké veľké slovo v tom mám? Microsoft sa v súvislosti so svojimi produktami snaží odpovede pomerne otvorenou formou ponúknuť už dlhšiu dobu, no stále to nestačí. Aj preto tento týždeň oznámil, že svoje doterajšie úsilie ešte zintenzívňuje.

3 nové kroky za lepšiu ochranu osobných údajov

Určité informácie o tom, ktoré dáta Microsoft zbiera a za akým účelom sú síce dostupné už dlhý čas, no často ide o rozsiahle dokumenty, prípadne nástroje, ktoré toho bežnému človeku až tak veľa nepovedia. Tieto veci musí byť ľahké nájsť, ľahšie pochopiť, a na ich základe musí byť možné veľmi rýchlo zasiahnuť aj pomocou nastavení, ktoré ponúka Microsoft.

Na základe požiadaviek verejnosti teraz prichádza trojica vylepšení pre oblasť ochrany osobných údajov v produktoch Microsoftu:

  • Všetky kľúčové produkty (Windows, Office, Xbox…) budú zbierané dáta jasne deliť na „povinné“ a „voliteľné“, aby mal používateľ lepšiu predstavu o tom, aké informácie musí a nemusí zdieľať.
  • Dôjde k zvýšeniu transparentnosti o tom, ktoré konkrétne dáta sú zbierané. Táto zmena má prebehnúť primárne úpravou a rozšírením dostupnej dokumentácie k jednotlivým produktom. Ľudskou rečou má byť popísané aké údaje sú zbierané, a za akým účelom.
  • Všetky prípadné zmeny v oblasti zberu dát budú zverejnené a jasne zdokumentované. Dvakrát ročne bude na stránke privacy.microsoft.com zverejnená prehľadová správa s popisom všetkých zmien, vrátane reakcií na nové zákony, regulácie a prijaté štandardy. Správy sa budú týkať produktov pre bežného spotrebiteľa, rovnako tak ako pre firmy.

Avizované zmeny majú do platnosti vstúpiť v nadchádzajúcich mesiacoch. Ústrednú rolu bude v tejto oblasti zohrávať oficiálna webová stránka privacy.microsoft.com.

Náš tip
Získajte prehľad o tom, aké dáta sú zbierané pri používaní konta Microsoft
Náš tip
71% používateľov Windows 10 Creators Update zdieľa úplné diagnostické dáta, viete ako ste na tom Vy?
03.05.2019
Zdroj: Microsoft

+