MojWindows

Windows 10 sa už čoskoro dočká viacerých vylepšení a noviniek, ktoré budú dostupné ako súčasť momentálne dokončovanej aktualizácie „April 2019 Update“. Ako to už býva zvykom, pripravované zmeny si pred finálnym vydaním môže verejnosť vyskúšať zapojením sa do programu Windows Insider, čím získa prístup k testovacím zostavám blížiacej sa aktualizácie.

Vďaka tomu kúsok po kúsku získavame predstavu o tom, čo všetko sa nám nakoniec ujde. Hoci v prípade „April 2019 Update“ už takmer vidíme pomyselnú cieľovú rovinku, Microsoft s nami nehrá celkom otvorenú hru a niečo si stále necháva pre seba. Konkrétne ide o akési významné vylepšenia hernej technológie, ktoré sú stále zahalené rúškom tajomstva a z oficiálneho zdroja o nich nevieme takmer nič.

Vieme len to, že tajomné novinky už dlhšiu dobu, od zostavenia 18334, prechádzajú testovaním, a za týmto účelom je členom programu Windows Insider sprístupnená hra State of Decay. Tých  Microsoft opakovane vyzýval k tomu, aby si hru nainštalovali a pomohli tak vyskúšať „novú hernú technológiu“, hoci nikomu neprezradil, čo presne je potrebné otestovať. To prirodzene vyvolalo vlnu špekulácií.

Xbox One Redstone 4

Tejto problematike sa pred časom venoval aj portál Thurrot, ktorý si dal za cieľ aspoň približne zistiť, čo to vlastne Microsoft tak v tajnosti kuchtí. Podrobnosti samozrejme nie sú úplné jasné, no zdroje oboznámené s aktuálnymi plánmi, mali poukázať na to, že Microsof pracuje na spôsobe, respektíve technológii, ako hry vytvorené pre konzolu Xbox One dostať na počítače s Windows 10.

Na túto možnosť podľa ďalších zistení poukazuje aj správanie dostupných skúšobných verzií systému pri sťahovaní predmetnej hry State of Decay. Namiesto bežných serverov sú dáta sťahované zo serverov, odkiaľ dáta tečú aj priamo do konzoly Xbox One. Získané dáta navyše nesú rovnaký „konzolový“ formát, pričom predmetný súborový formát je možné vo Windows 10 spracovať cez PowerShell. Vo Windows 10 je teda možné nainštalovať hru pre Xbox One.

Na základe získaných informácií to má vyzerať tak, že Microsoft pracuje na odstránení rozdielov medzi hrami pre konzoly, a tými pre počítače. Dôsledkom toho môže byť to, že vývojári budú môcť používať jeden „inštalačný balík“ pre konzoly aj počítače, no zároveň to v dlhodobom merítku otvára možnosti pre hranie Xbox One hier na počítačoch s Windows 10.

Hoci sa zatiaľ nachádzame vo vodách nepotvrdených informácií, no v súvislosti s tým, že Microsoft chce ponúknuť ekvivalent služby „Xbox Game Pass“ pre počítače, to náhle získava úplne iný rozmer. Spomínaná služba by navyše mala byť oficiálne odhalená už čoskoro, takže zaujímavé je aj načasovanie implementácie „záhadnej“ technológie.

16.03.2019
Zdroj: Thurrot, Microsoft

+