MojWindows

Podiel Windows 10 s veľkou októbrovou aktualizáciou prekročil medzi ostatnými dostupnými verziami tohto operačného systému hranicu 21%. Konkrétne sa má nachádzať na 21,2% všetkých počítačoch s Windows 10. Poukázala na to analytická spoločnosť AdDuplex vo svojom pravidelnom mesačnom prehľade.

V porovnaní s 12,4%, ktoré mala najnovšia verzia Windows 10 na konci januára, síce ide o celkom výrazný posun vpred, no napriek tomu stále ide o najpomalšie zo zaznamenaných šírení veľkých aktualizácií. Podpísali sa na tom vážnejšie problémy pri jej prvom uvedení na trh, čo spôsobilo jednak neskoršiu dostupnosť, ale aj opatrnejšiu distribúciu.

Naďalej tak jasne dominuje aktualizácia „April 2018 Update“ z jari minulého roka, pričom súčasný podiel 71,6% naznačuje, že tento stav sa tak skoro nemusí zmeniť. Navyše do vydania ďalšej veľkej aktualizácie, „April 2019 Update“, zostáva už len hŕstka týždňov, čo môže „zamiešať karty“.

V podstate sa vo väčšom počte prípadov môže stať to, že používatelia októbrovú aktualizáciu úplne preskočia a na ich zariadenia bude nainštalovaná rovno tohtoročná aktualizácia „April 2019 Update“.

Tretia najväčšia časť trhového koláča momentálne patrí aktualizácii „Fall Creators Update“ s podielom 3,7%. Všetky staršie verzie dokopy majú podiel už len 3,2%. Čo sa týka členov programu Windows Insider, tí sú veľkou minoritou a pripadá im len 0,2%.

Súčasťou zverejnenej správy je aj tradičný pohľad na to, ktoré zariadenia sú najpopulárnejšie v rámci rodiny Surface. Tu sa ukazuje, že takmer každé štvrté predané zariadenie Surface by mal byť tablet Surface Pro 4. Nasleduje model Surface Pro (2017) a tretia priečka patrí starším kúskom Surface Pro 3.

27.02.2019

+