MojWindows

Google počas týždňa predstavil pod názvom Stadia svoju vlastnú službu založenú na streamovaní hier. Služba má ponúknuť streamovanie hier na rôznorodé zariadenia prostredníctvom prehliadača Chrome a Chromecastu, takže zákazník nemusí disponovať výkonným hardvérom, aby si mohol kvalitne zahrať, potrebuje však dostatočne rýchly internet.

Google chce službu spustiť ešte tento rok, pričom na začiatok avizuje hranie bez badateľnej odozvy v 4K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu. Stadia navyše ponúkne niekoľko zaujímavých funkcií – plynulý prechod medzi zariadeniami, hranie v režime rozdelenej obrazovky a časom aj 8K rozlíšenie a 120 FPS.

Nakoľko ide o priameho konkurenta pre službu Project xCloud z dielne Microsoftu, o ktorej kúsok po kúsku informuje od minulého roka, nie je príliš veľkým prekvapením, že prezentáciu ostro sledovala aj Xbox divízia. Portál Thurrot získal prístup k internej komunikácii, ktorú svojim podriadeným zaslal Phil Spencer.

Náš tip
Pre Project xCloud vo finálnej podobe možno postačí internet s rýchlosťou 5 Mbps

Spencer síce uznáva, že prezentácia bola „veľkou vecou“, no zdôrazňuje, že už o niekoľko mesiacov prebehne herný veľtrh E3, kde to zase naplno odpáli Microsoft. O uvedenom veľtrhu sa pritom v tomto duchu vyjadruje už dlhé mesiace, takže to vyzerá tak, že sa skutočne dočkáme niečoho prekvapivého.

Zo zaslaného textu ale vyplýva, že Microsoft sa konkurencie príliš nebojí a prezentácia Googlu len utvrdila to, že pred dvomi rokmi sa firma vydala správnym smerom. Navyše zo Spencerovho pohľadu Google nevyrukoval so žiadnymi veľkými prekvapeniami, hoci dojem naňho urobilo prepojenie so službou YouTube a Google Asistentom, ale aj nový herný Wi-Fi ovládač.

Microsoft má mať vybudované kvalitné zázemie, odkiaľ sa vydá v ústrety boju o pozornosť a srdcia viac ako 2 miliárd hráčov po celom svete, a ako Spencer zdôrazňuje, všetko je to o konečnom prevedení.

Súboj dvoch takto veľkých gigantov, ktorí sa budú snažiť na svoju stranu získať čo najviac zákazníkov bude určite zaujímavé sledovať. Ak sa skutočne budú predháňať v tom, kto toho ponúkne viac, a vo vyššej kvalite, ťažiť z toho budú práve spotrebitelia.

24.03.2019
Zdroj:

+