MojWindows

Microsoft zatiaľ pre verejnosť nesprístupnil žiadne testovacie verzie pripravovaného prehliadača Microsoft Edge, ktorého jadro je už postavené na open-source projekte Chromium, no napriek tomu sa nám naskytol aspoň prvý letmý pohľad na to, ako novinka vyzerá v súčasnej, rozpracovanej, podobe.

Okrem toho sa ale nadšencovi s prezývkou „WalkingCat“ podarilo vyhrabať aj dokumentáciu k testovacím verziám prehliadača, kde je popísaných niekoľko známych problémov a ich možných riešení. Slúži teda ako akási základná technická podpora pre súčasných používateľov testovacích zostáv Microsoft Edge Insider, no v zozname problémov sa nachádza aj jedna relatívne zaujímavá informácia.

Testovacie verzie prehliadača je zatiaľ možné spúšťať výhradne na 64-bitových verziách operačného systému Windows 10. Keďže sa však nachádzame vo fáze interného testovania, neznamená to, že prehliadač vo verziách pre verejnosť bude niesť rovnaké obmedzenie. Pokiaľ by k tomu aj došlo, týkať by sa to malo len prvých sprístupnených ochutnávok.

Nový Microsoft Edge vo finálnej verzii totiž nebude určený len pre Windows 10. Microsoft sa nechal počuť, že prehliadač chce dostať na všetky podporované verzie Windows a dokonca aj na ostatné platformy, ako je napríklad macOS.

Preto zmysel dáva skôr to, že aj samotné testovanie so zapojením verejnosti prebehne na všetkých frontoch, kam chce Microsoft svoj produkt dostať. Nateraz je ale prístup k skúšobným verziám Edge extrémne obmedzený, preto limitácia na 64-bitový Windows 10 nepredstavuje žiaden problém.

07.03.2019

+