MojWindows

Microsoft od minulého roka usilovne pracuje na novej verzii prehliadača Microsoft Edge, ktorý chce vytvoriť od základov. Namiesto doteraz používaného jadra EdgeHTML z vlastnej dielne, siahol po rozšírenom open-source projekte Chromium, o ktorý sa opiera aj najpopulárnejší prehliadač Google Chrome.

Hoci práce intenzívne prebiehajú minimálne od decembra, kedy bola novinka oficiálne oznámená, doteraz sa na verejnosť nedostala ani jedna ochutnávka veľkej novinky. To by sa ale už čoskoro mohlo zmeniť prostredníctvom programu Microsoft Edge Insider.

Portál Neowin medzičasom získal prístup k niekoľkým podrobnostiam a podelil sa o súčasnú podobu novej generácie prehliadača Microsoft Edge. Prebiehajúci vývoj je pritom rozdelený do dvoch okruhov – v jednom je prehliadač aktualizovaný denne, v druhom na týždennej báze. Práve z tej týždennej vetvy, ktorou pretekajú o niečo stabilnejšie verzie prehliadača, by mohla pochádzať prvá testovacia podoba.

Zverejnené snímky ukazujú, že hoci Edge prejde na úplne nové jadro, niektoré základné prvky nebudú výraznejším spôsobom upravované. Tento krok je celkom logický, nakoľko Microsoft pre svoj produkt vybudoval určitú identitu a používatelia s ňou už sú oboznámení. Hoci podoba s prehliadačom ako je Chrome tu určite je, zároveň prebieha snaha o zachovanie tradičného „ducha“ Edge.

Zachovaný bude napríklad aj preddefinovaný vyhľadávač Bing a s ním spojená zmena pozadia úvodnej obrazovky či zobrazovanie správ zo služby Microsoft News.

Na druhej strane, vedľa adresného riadka pribudne tlačidlo pre správu rozšírení, ktorých bude mimochodom k dispozícii podstatne viac než je to v prípade súčasnej generácie prehliadača, ako aj profilový obrázok. Tieto prvky sú jasne inšpirované práve prehliadačom Chrome.

Čo sa týka spomínaných rozšírení, tie chce Microsoft spravovať pod svojou taktovkou a za týmto účelom pripravuje vlastný obchod, tentokrát priamo integrovaný do prehliadača.

Používateľ sa teda viac nebude musieť preklikávať medzi obchodom Microsoft Store a prehliadačom Microsoft Edge. Už teraz má byť dostupná celá hŕstka doplnkov, prekompilovaných z pôvodnej verzie umiestnenej v obchode Chrome Web Store.

Zbohom dáme aj súčasnej podobe nastavení aplikácie. Tie budú zabudované opäť v podobnom duchu ako je to v prípade Chrome, akurát s tým rozdielom, že dostanú jasný nádych systémového rozhrania Windows 10.

Nutné je samozrejme podotknúť, že zverejnené snímky, a teda aj sprievodné informácie súvisia s interne vyvíjanou verziou novej generácie prehliadača Microsoft Edge a viacero vecí sa preto ešte môže zmeniť.

V tejto súvislosti je zaujímavé hlavne to, že na snímkach chýba funkcia pre odkladanie a opätovné obnovovanie otvorených kariet, čo je jedna z vyzdvihovaných vlastností súčasnej podoby tohto prehliadača.

06.03.2019
Zdroj: Neowin

+