MojWindows

Informácie o tom, že náramky Microsoft Band pred sebou nemajú ružovú budúcnosť sa objavili ešte v septembri 2016, a postupom času sa bohužiaľ napĺňali. Microsoft už pred rokmi vypredal zásoby Microsoft Band 2, rozpustil tím pracujúci na softvérových novinkách a odstránil softvérové zázemie pre vývojárov aplikácií tretích strán.

Oficiálne vyjadrenia k budúcnosti produktov Band boli po stránke obsahu pomerne strohé. Microsoft jednoducho nechcel priamo povedať, že s produktami končí, no s tým ako šiel čas, bolo čoraz jasnejšie, že zariadenia stopku dostali.

Prichádza výrazné obmedzenie funkčnosti

Napriek tomu všetkému majitelia nezostali úplne napospas osudu a naďalej im bola poskytovaná podpora. Situácia sa teraz ale mení výrazne k horšiemu. Microsoft oficiálne informoval, že 31. mája bude ukončená podpora pre aplikácie Microsoft Health a Microsoft Band, ktoré poskytujú potrebné zázemie pre plnohodnotné používanie náramku Microsoft Band.

Ak doteraz niekto pochyboval, že Microsoft s náramkami končí, teraz mu to už musí byť úplne jasné. Vypnutá bude webová služba Microsoft Health Dashboard, aplikácia Microsoft Band bude odstránená zo všetkých obchodov a tie nainštalované v podstate prestanú fungovať. Existujúce dáta bude možné exportovať len do 31. mája 2019, teda do vypnutia všetkých kľúčových služieb.

Po tomto termíne bude možné náramok naďalej používať, no len vo veľmi obmedzenom režime – sledovanie dennej aktivity, záznam športových aktivít, sledovanie spánku a používanie funkcie budík. Väčšina dát o pohybovej aktivite sa pritom resetuje začiatkom nového dňa, takže dlhodobé monitorovanie možné nebude. Všetko, čo využívalo mobilnú aplikáciu alebo službu Microsoft Health bude minulosťou.

smart

Microsoft pristupuje ku kompenzácii

Kvôli tomu, že náramky Microsoft Band prídu o veľkú časť svojich funkcií, čo sa majiteľom prirodzene nepáči, Microsoft tým, ktorých sa to dotkne, poskytne kompenzáciu – vráti peniaze. Majiteľom prvej generácie bude vrátených 80 dolárov a na majiteľov Microsoft Band 2 čaká 175 dolárov.

Na základe zverejneného popisu to vyzerá tak, že náramky už nemusia byť v termíne základnej záruky. Namiesto toho je podmienkou to, aby ich majitelia aktívne používali a v termíne od 1.12.2018 do 1.3.2019 vykonali aspoň jednu synchronizáciu dát so službou Microsoft Health. Ľudia, ktorých sa situácia týka a spĺňajú tieto podmienky, sú kontaktovaní prostredníctvom emailov. Vzniknutý nárok si je nutné uplatniť do 30. augusta tohto roka, inak prepadne.

Nenaplnené plány

Hoci jedného času bola pripravovaná tretia generácia „Microsoft Band 3“ s niekoľkými vylepšeniami, aj nový operačný systém, nakoniec nedošlo k žiadnemu pretaveniu prototypov do reálneho produktu pre koncového používateľa. Krátke fitnes dobrodružstvo sa pre Microsoft v tomto ohľade jednoducho skončilo.

Náš tip
Microsoft pre zamestnancov vyrábal exkluzívnu bielu verziu náramku Band 2
05.03.2019

+