MojWindows

To, že prvému miestu medzi najpoužívanejšími operačnými systémami pre počítače kraľuje najnovší počin od Microsoftu – Windows 10, potvrdzujú ďalšie zverejnené štatistiky. Merania, ktoré pravidelne vykonáva spoločnosť Net Market Share, pochádzajú z decembra minulého roka, a práve tu v nich došlo k výmene medzi staršou, no široko obľúbenou verziou Windows 7 a „nováčikom“ Windows 10.

Nie je to však prvýkrát, kedy sa dozvedáme, že „desiatka“ má byť medzi operačnými systémami na prvej priečke. Z meraní konkurenčnej firmy StatCounter to vyplývalo už v januári minulého roka. Zatiaľ čo vtedy mala dvojica kvôli odlišným spôsobom merania rozdielne pohľady, dnes sa ich štatistiky ohľadom pozície Windows 10 zhodujú. Hoci rozdiel v % podieloch je až nápadne veľký.

  • Windows 10 podľa Net Market Share – 39,22 %
  • Windows 7 podľa Net Market Share – 36,9 %
  • Windows 10 podľa StatCounter – 52,36 %
  • Windows 7 podľa StatCounter – 35,36 %
December 2018 podľa StatCounter

Microsoft oficiálne štatistiky s celkovým pohľadom nezverejňuje, z jeho strany vieme len toľko, že Windows 10 je nainštalovaný na viac ako 700 miliónoch zariadení. Do tohto počtu spadajú nielen počítače, ale aj konzoly Xbox One, HoloLens, smartfóny či IoT zariadenia. Hoci počítače majú nepochybne dominantný podiel, koľko presne tvorí, nevieme.

December 2018 podľa Net Market Share

Oficiálna stránka Microsoft By the Numbers zase ešte v októbri uvádzala, že celosvetovo je operačný systém Windows používaný na 1,5 miliarde počítačov. Rozmenené na drobné, podľa konkrétnej verzie, to ale nebolo a spoľahnúť sa musíme na merania tretích strán. Tie však treba brať s miernym nadhľadom, aspoň do doby, kým sa o novinu nepodelí Microsoft.

Vzhľadom na to, že nové zariadenia sa už dlhú dobu predávajú len s Windows 10 a firmy postupne inovujú svoj IT inventár, spolu s tým, že podpora pre Windows 7 končí už o rok, 14. januára 2020, je celkom možné, že zverejnený rebríček je, aspoň z pohľadu poradia, správny. S korunováciou bude dobré počkať ešte nejaký ten mesiac, aby sa ukázalo, že nešlo len o odchýlku merania.

02.01.2019
Zdroj: Neowin

+