MojWindows

Podľa najnovších údajov, ktoré zverejnila štatistická spoločnosť StatCounter, majú operačné systémy pre počítače nového kráľa – Windows 10. Najnovší systém z dielne Microsoftu mal po dva a pol rokoch od svojho uvedenia na trh konečne z trónu zosadiť medzi používateľmi doteraz najobľúbenejší Windows 7.

Podľa zverejnených údajov sa medzi používateľmi operačných systémov z dielne Microsoftu mal Windows 10 vyšvihnúť na súčasný podiel 42,78% a mierne tak prekonať Windows 7 s podielom 41,86%. Microsoft pritom prednedávnom ohlásil, že jeho najnovší systém je aktívne používaný na 600 miliónoch zariadení, no sem spadajú aj konzoly Xbox, smartfóny a ďalšie zariadenia.

Aktuálne prezentovanému nárastu mohol teoreticky pomôcť ohlásený koniec akcie na bezplatný prechod pre používateľov asistenčných technológií. Táto ponuka ale bola reálne dostupná prakticky komukoľvek a jej blížiaci sa koniec tak mohol používateľov motivovať pre inštaláciu Windows 10. Zároveň platí, že Windows 7 sa už na nové počítače neinštaluje a jeho podiel preto logicky klesá.

Trh s podielmi jednotlivých operačných systémov však sleduje viacero analytických firiem, často s odlišnou metodológiu. Medzi tie najznámejšie patrí aj NetMarketShare, ktorá má na aktuálny stav značne odlišný pohľad. Vo svojich štatistikách hlási, že Windows 7 je naďalej najpoužívanejším systémom, a to s dostatočným takmer 8%-ným náskokom pred Windows 10. Aj v jej prehľadoch sa ale rozdiel postupne znižuje, keďže ešte pred rokom to bolo totiž 21%.

O jednoznačnej výhre Windows 10 je preto zatiaľ ťažké hovoriť a budeme si musieť počkať, kým ju nepotvrdia aj ďalšie strany.

02.02.2018

+