MojWindows

Pokiaľ sa nič nezmení, v decembri 2019 príde aj ten malý počet zostávajúcich používateľov Windows 10 Mobile o softvérovú podporu pre svoje smartfóny. Aktívny vývoj pre „mobilnú desiatku“ bol ukončený už dávno, blížiaci sa koniec podpory preto v praxi znamená asi toľko, že Microsoft prestane opravovať zistené nedostatky – chyby a bezpečnostné zraniteľnosti.

Posledná opravná aktualizácia na smartfóny s najnovšou vydanou verziou Windows 10 Mobile, Fall Creators Update, dorazí 10. decembra 2019. Práve tento termín predstavuje deň celkového konca podpory a formálne ukončenie životnej púte Windows 10 Mobile. Od toho momentu budú smartfóny takpovediac vydané napospas osudu.

To, že by v systéme do decembra pribudla nejaká nová funkcia je už len naivnou predstavou. Tešiť sa môžeme akurát tak z toho, že naše obľúbené smartfóny, ktorých sa nevieme alebo nechceme zbaviť, nás budú počas najbližších mesiacov sprevádzať v relatívne dobrej kondícii.

Ukončenie technickej podpory samozrejme neznamená to, že náhle končíme a z milovanej Lumie sa zo dňa na deň stane ťažítko na papier. Smartfóny bude možné používať naďalej, no vzhľadom na dlhodobý vývoj bude používateľský zážitok už len degradovať.

Na druhú stranu, pokiaľ ste to s nejakou tou Lumiou, alebo iným kúskom, vydržali až doteraz, tak konečná pre vás nastane asi až vtedy, keď váš vreckový spoločník odíde do povestného „kremíkového nebíčka“.

Náš tip
Joe Belfiore: Nové funkcie a hardvér pre Windows 10 Mobile nie sú v centre našej pozornosti
04.01.2019

+