MojWindows

To, že vývojári v Microsofte súčasne pracujú na množstve projektov a dokonca aj na viacerých verziách pre rovnaký produkt, nie je ničím prekvapivým. Ide o celkom prirodzený vývojársky postoj pri práci na rozsiahlych projektoch, kde je potrebné v krátkom časovom rozostupe dosiahnuť vydanie viacerých verzií. S tým, že to tak funguje aj pri operačnom systéme Windows 10 je verejnosť navyše oboznámená už dlhú dobu.

Microsoft dokonca členom programu Windows Insider umožňuje, aby sa počas aktívneho vývoja zapojili do testovania práve tej druhej pripravovanej verzie tohto systému. Slúži na to špecializovaný okruh Skip Ahead, do ktorého sa môžu zapojiť tí najodvážnejší a najzvedavejší testeri z radu bežných používateľov.

Táto možnosť je dostupná len počas úzkeho časového okna, keď sa práce na prvej pripravovanej aktualizácii blížia ku koncu, a vhodné by bolo získať pár testerov pre tú druhú, no pritom nesmie dôjsť k veľkému odlevu testerov prvého zaradenia. Zápis do okruhu Skip Ahead je preto obvykle obmedzený časovo aj počtom stoličiek.

Vyzerá to tak, že “Insideri” už čoskoro budú mať na výber, nakoľko okruh Skip Ahead začne s opätovným náborom. Naznačujú to aktuálne zverejnené informácie, ktoré poukázali na to, že skompilovaná bolo jedna z prvých, ak nie vôbec prvá, testovacia zostava jesennej aktualizácie pre rok 2019.

Podľa interného označenia bola vytvorená 22. januára 2019 a prislúcha jej číselné označenie 18823. S výnimkou týchto informácií sa ale nevie prakticky nič viac. Naprázdno tápame aj v otázke toho, čoho by sa Windows 10 mohol dočkať na jeseň. Snáď by konečne mohlo ísť o sľúbené  “záložky pre aplikácie”.

V interných sférach Microsoftu má veľká jesenná aktualizácia pre rok 2019 niesť kódové označenie „Vanadium“. Od používania termínu “Redstone” sa upustilo už pred časom, pričom sa prešlo na schému “19H1”, “19H2”, kde prvé dvojčíslie označovalo kalendárny rok a druhé polrok, v ktorom došlo k vydaniu, no ani toto vraj nevydržalo.

Ako dôsledok organizačných pretrasov sa mala prijať dohoda, že pri vývoji operačného systému Windows 10 budú používané rovnaké označenia, aké sú používané pre službu Microsoft Azure, teda názvy prvkov.

Samozrejme, že k bežným používateľom táto veľká aktualizácia dorazí pod priateľskejším názvom, čo bude platiť aj v prípade jarnej aktualizácie “19H1”, ktorú by sme mali vidieť už na prelome marca a apríla.

23.01.2019
Zdroj: WindowsLatest

+