MojWindows

Microsoft počas vývoja veľkých aktualizácií pre Windows 10 takmer od samotného začiatku, zvykol pre ich identifikáciu používať kódové označenie „Redstone“ s príslušnou číslicou, ktorá identifikovala ich poradie.

Medzi vývojárskymi tímami to slúži na jednoduché určenie konkrétnej aktualizácie a jej obsahu. K používateľom samozrejme aktualizácie dorazia vždy s trochu priateľskejším názvom,  napríklad November Update, Creators Update či April 2018 Update.

Ako sme sa ale dozvedeli začiatkom roka, ani samotní vývojári už označenie „Redstone“ používať nechcú, nakoľko ani pre ich potreby už nie je dostatočne prehľadné. Poslednou aktualizáciou, kedy po ňom siahnu, je jesenná aktualizácia „October 2018 Update“, interne označovaná ako „Redstone 5“.

Druhá zmena v krátkom čase

V rámci Microsoftu sa už začal používať nový identifikátor pripravovaných verzii Windows 10. Momentálne pripravovaná aktualizácia pre jar 2019 tak nesie kódové označenie „19H1“. Prvá polovica identifikátora hovorí o roku vydania, druhá zase o tom, či išlo o aktualizáciu z prvej alebo druhej polovice roka.

Hoci sme sa s týmto označením už mohli stretnúť, nakoľko členovia programu Windows Insider majú prístup k prvým testovacím verziám aktualizácie pre jar 2019, čoskoro má dôjsť k ďalšej zmene. Portál ZDnet informoval, že vzhľadom na zmeny v organizačných štruktúrach Microsoftu budú pri vývoji operačného systému Windows 10 používané rovnaké označenia, aké sú používané pre službu Microsoft Azure – názvy prvkov.

Spôsobené je to tým, že vývojári pracujúci na Windows 10 boli v rámci firmy zaradení do rovnakej skupiny ako ľudia pracujúci na Azure. Zjednotenie používaných kódových označení tak má byť rozumným krokom pre jednoduchšiu identifikáciu aktuálne vyvíjaných záležitostí a ich obsahu.

Keďže práce na veľkej aktualizácii Windows 10 pre jar 2019 prebiehajú s interným „19H1“ už dlhší čas, s týmto označením bude vývojársky tím pracovať až do jej úspešného dokončenia. Od ďalšej verzie Windows 10 sa však prechádza na „Azure schému“.

Tabuľka prvkov s výletom do komiksového sveta

To, čo chceli vývojári medzi sebou pôvodne označovať ako „19H2“ bude nakoniec niesť názov „Vanadium“, podľa prvku Vanád. Následne sa zjavne inšpirujú svetom komiksov a pre verziu pripravovanú na jeseň 2019 budú používať označenie „Vibranium“.

Ide o vymyslený kov, z ktorého je vytvorený oblek superhrdinu Čierny Panter a štít Kapitána Ameriku. Tento odklon od reality je údajne spôsobený tým, že v tabuľke prvkov nasledoval Chróm, po anglicky „Chromium“, čo je označenie úzko späté so spoločnosťou Google. Namiesto toho, aby sa Microsoft posunul priamo na ďalší prvok, zjavne radšej využije aktuálnu popularitu sveta Marvelu.

Zdroj: ZDnet

02.11.2018

+