MojWindows

Prvej generácii okuliarov HoloLens pre rozšírenú realitu ťahá už na štyri roky a príchod pokračovateľa rodu je stále v nedohľadne. Microsoft síce prípravu „HoloLens 2“ otvorene potvrdil, no  k detailom sa doteraz vyjadril len veľmi vlažne.

Na oficiálnom blogu prezradil, že druhá generácia bude obsahovať samostatný koprocesor pre výpočty súvisiace s potrebami umelej inteligencie. Cieľom je do headsetu zabudovať dostatok výpočtového výkonu pre náročné úlohy ako napríklad rozpoznávanie obrazu, či zvuku, bez toho, aby sa musel spoliehať na odosielanie dát pre ich externé spracovanie.

Druhou informáciou, ktorá pochádza priamo z Microsoftu, je to, že nová verzia HoloLens bude využívať riešenia Project Kinect for Azure, teda kombináciu pokročilého senzoru pre snímanie priestoru s rôznymi prvkami umelej inteligencie z portfólia Azure AI.

Vo všeobecnosti sa od druhej verzie, koniec-koncov ako pri väčšine produktov, očakávajú menšie rozmery, lepšie pohodlie pri nosení, vyššia výdrž batérie a výpočtový výkon, ako aj rozšírené pozorovacie uhly. Toto sú samozrejme všeobecné predpoklady, ktoré by inžinieri mali splniť.

Čo sa týka termínu uvedenia, firma si to necháva pre seba. Napriek tomu sa na túto tému celkom často objavujú správy z „dobre informovaných zdrojov“. Tie najnovšie zverejnil portál Petri, ktorý tvrdí, že druhú verziu HoloLens uvidíme niekedy koncom druhého štvrťroka 2019.

Pôvodne sa síce ako pravdepodobný termín predstavenia skloňoval začiatok tohto roka, no medzičasom mali v Microsofte naraziť na nešpecifikované problémy a termín posunúť.

Web Petri ešte uvádza, že druhá generácia vyvíjaná pod kódovým označením „Sydney“ bude podstatne lacnejšia, než momentálne dostupný model. Ako hlboko pod 3000 dolárovú úroveň sa pritom dostaneme, už nekonkretizuje.

Hololens ako Always Connected PC

Viacero zdrojov zase malo pre portál Neowin potvrdiť, že srdcom pre „HoloLens 2“ bude čipset Snapdragon 850 Mobile Compute Platform. Ten poháňa aj produkty ako Lenovo Yoga C630 a Samsung Galaxy Book2. Ak to bude skutočne tak, nový HoloLens bude patriť do kategórie „Always Connected PC“, čo znamená prítomnosť vecí ako instantné zapnutie a zabudovaná LTE konektivita.

Web ďalej uvádza, že operačný systém bude postavený na projekte Windows Core OS. V skratke to znamená, že by išlo o modernizovanú verziu Windows 10 zbavenú zastaraných a pre tento typ zariadenia nepotrebných prvkov a funkcií.

Náš tip
Windows Core OS je ambicióznym plánom Microsoftu ako spraviť Windows 10 plne modulárnym

04.01.2019
Zdroj: Petri, Neowin

+