MojWindows

Zatiaľ čo Microsoft ešte len usilovne pracoval na aplikácii pre prepojenie smartfónu s počítačom, Dell už dávno ponúkal vlastné riešenie Mobile Connect. S aplikáciou vyrukoval hneď zo začiatku minulého roka, aby vo všetkej paráde ukázal ako to má vyzerať.

Teda aspoň v prípade, že patríte k majiteľom vhodných produktov z jeho dielne. Práve kvôli obmedzeniu, kedy aplikáciu bolo možné nainštalovať len na hŕstku notebookov Dell, nevyvolala zas také veľké nadšenie.

To sa čiastočne zmenilo počas novembra, kedy aplikáciu bolo náhle možné nainštalovať na ľubovoľné zariadenie, čo niekoľko ľudí využilo. Dnes to síce vyzerá tak, že bohužiaľ išlo o prostú chybu a nie zámer, no napriek tomu zo získaných skúseností vyplýva, že pokiaľ si aplikáciu Dell Mobile Connect nainštalujete okľukou, fungovať by mala aj na notebookoch iných značiek. Ja som to vyskúšal na Surface Pro a všetko vyzeralo byť v poriadku.

Samozrejme, že nikto vám nezaručí bezproblémový chod. V samotnom popise je uvedené, že pre optimálny používateľský zážitok sú vyžadované notebooky Dell XPS, Inspiron a Vostro predávané po januári 2018, no nejaké extrémne problémy očakávať nemožno. Ak vám teda nevyhovuje aplikácia „Váš telefón“ od Microsoftu a trúfate si na trochu experimentovania, smelo do toho.

Teraz trochu k samotnej aplikácii a tomu, ako funguje. Párovanie so smartfónom prebieha cez Bluetooth, takže ide o riešenie vhodné skôr pre tablety a notebooky, než pre stolné počítače, no pokiaľ by ste veľmi chceli, zohnať Bluetooth adaptér do USB nie je najmenším problémom.

Okrem Dell Mobile Connect pre Windows 10 do počítača potrebujete nainštalovať ovládač od Dellu, čím vás aplikácia prevedie, a rovnomennú aplikáciu, Dell Mobile Connect, musíte stiahnuť aj do svojho smartfónu. Následne na obidvoch stranách stačí zapnúť Bluetooth a postupovať podľa pokynov. Nič zložité. Za zmienku stojí, že aplikácia pre svoje použitie vyžaduje smartfóny so systémami Android 5 a iOS 10, alebo novšími.

Jej používaním priamo zo svojho počítača získate prístup ku kontaktom, notifikáciám a správam, ktoré môžete čítať aj posielať, a v neposlednom rade získate možnosť obrazovku zrkadliť a smartfón vďaka tomu vzdialene ovládať, hoci s nepatrnou odozvou. Dokonca je možné pustiť sa aj do telefonovania. Zvuk sa v tomto prípade šíri z reproduktorov vášho počítača.

Aplikácia je to teda celkom užitočná, no pritom jednoduchá, prehľadná a efektná. Jednoducho spĺňa všetky tie základné veci, ktoré by mala. Síce by potešila ešte funkcia pre prístup k úložisku, respektíve aspoň fotografiám, no to je len drobnosť. Dostupná je bezplatne v Microsoft Store a obchodoch Google Play a App Store na podporovaných smartfónoch.

01.01.2019

+