MojWindows

Jeden krok vpred a dva vzad… Aj takto by sa dali označiť súčasné snaženia redmondského softvérového giganta o lepšiu propagáciu svojho najnovšieho prehliadača Microsoft Edge, nástupcu nepríliš obľúbeného Internet Explorera.

Po tom, čo vývojári v marci prišli s nápadom,  že všetky odkazy z e-mailovej komunikácie z aplikácie Pošta budú automaticky, bez ohľadu na preferencie používateľa, otvárané práve v prehliadači Microsoft Edge, používatelia Windows 10 nadšení rozhodne neboli.

Kritika a námietky tohto kroku boli pomerne rýchlo vypočuté a našťastie to vyzerá tak, že spomínaný nápad nakoniec v danej podobe neprekročí prah testovacích verzií Windows 10. Namiesto toho by sa v aplikácii Pošta mal objaviť prepínač, ktorý umožní, aby si používatelia zvolili, či chcú otváranie odkazov zveriť do rúk prehliadača Microsoft Edge alebo prehliadaču tretej strany.

Microsoft svoje snaženie ale nevzdal a novinkou v najnovšej testovacej verzii Windows 10 s označením 17758.1 opäť „stúpil bosou nohou do osieho hniezda“. Pri pokuse o inštaláciu webového prehliadača tretej strany ako je napríklad Firefox alebo Chrome, sa používateľovi, namiesto štandardného sprievodcu týmto procesom, zobrazí okno propagujúce Microsoft Edge.

Okrem zobrazenia reklamného sloganu, že ide o „najrýchlejší a najbezpečnejší prehliadač navrhnutý pre Windows“, je pre inštaláciu používateľom vybraného prehliadača nutné kliknúť na tlačidlo „Aj tak inštalovať“, umiestnené príhodne vedľa zvýrazneného tlačidla „Otvoriť Microsoft Edge“.

Novinka momentálne prechádza testovaním, vzhľadom na súčasnú odozvu, je veľmi pravdepodobné, že do ostrej verzie Windows 10 nakoniec nedorazí.

Toto správanie, ktoré je označované ako „zobrazovanie odporúčaných aplikácií“, sa síce dá vypnúť cez systémové nastavenia, no z používateľského hľadiska by bolo najlepšie, keby sa v systéme v tejto podobe vôbec nenachádzalo. Zostáva len dúfať, že Microsoft to bude vnímať rovnako.

Aktualizované 17.9.2018

Reakcia Microsoftu na seba po záplave kritiky nenechala dlho čakať. V najnovšej testovacej verzii Windows 10 s číselným označením 17760 sa „varovné“ okná pri inštalácii webových prehliadačov tretích strán už nezobrazujú.

Proces inštalácie tak prebieha presne podľa očakávaní, bez zbytočného rušenia. Zástupcovia softvérového giganta sa k situácii nevyjadrili, náhla úprava nie je spomenutá ani v zozname zmien pre zostavu 17660.

Portál TheVerge, s odvolaním sa na svoje zdroje, uvádza, že sporné správanie bolo len malým testom a nejedná sa o plánovanú súčasť nadchádzajúcej jesennej aktualizácie „Windows 10 October Update“. Avšak dodáva, že v blízkej budúcnosti Microsoft môže pristúpiť k opätovnému testovaniu podobných „varovaní“.

Zdroj: WindowsCentral

17.09.2018

+