MojWindows

Microsoft sa v rámci aktualizácie Creators Update pre Windows 10 pozrel na zúbok aj problematike neočakávaných reštartov, na ktoré sa používatelia sťažovali už dlhú dobu. Systém si totiž automaticky stiahne a pripraví inštaláciu aktualizácií, pričom si naplánuje aj potrebný reštart. Napriek tomu, že na túto skutočnosť by mal byť používateľ dôsledne upozornený, nie vždy to tak v praxi bolo. Používatelia ale teraz majú niekoľko možností, ako bojovať proti automaticky naplánovaným reštartom systému.

Čas aktívneho používania

Snaha o zlepšenie po tejto stránke prebehla už dávnejšie, kedy bola do systémových nastavení pridaná možnosť zvoliť čas aktívneho používania. Vo vymedzenom časovom rozsahu sa tak systém automaticky nereštartuje, a navyše dodatočne zisťuje, či používateľ so zariadením stále nepracuje.

S príchodom Creators Update bol čas aktívneho používania rozšírený tak, že používateľ si teraz môže zvoliť až 18-hodinové okno, počas ktorého k reštartu nedôjde. Predtým bolo možné vybrať maximálne 12-hodinový rozsah. Túto možnosť nájdete v položke Nastavenia->Aktualizácia a zabezpečenie->Windows Update->Zmeniť čas aktívneho používania.

Cas aktivneho pouzivania

Zobrazovanie dodatočných upozornení

Používateľov by mala potešiť aj nová možnosť zapnúť dodatočné upozornenia na pripravovaný reštart systému, aby mali dostatok času naplánovať ho na iný čas, prípadne si uložiť všetky rozpracované veci. Novinka sa nachádza v položke Nastavenia->Aktualizácia a zabezpečenie->Windows Update->Možnosti reštartovania.

Aktualizacia varovanie 2

Ručné naplánovanie presného termínu inštalácie

Pokiaľ je navyše na inštaláciu pripravená aktualizácia, ktorá pre dokončenie vyžaduje reštart, v rovnakých nastaveniach si môžete vybrať presný termín, kedy k plánovanej inštalácii dôjde. Ide o ďalšiu z možností ako bojovať proti reštartovaniu systému v nevhodnom čase.

Aktualizacia varovanie 3

Vylepšené upozornenia na nadchádzajúci reštart

Posledným dôležitým vylepšením, ktoré bolo implementované v Creators Update, je dôraznejšie upozorňovanie na nadchádzajúcu aktualizáciu, kedy systém zobrazí veľké varovanie, pričom používateľ má na výber plánovanú aktualizáciu presunúť na iný termín.

Aktualizacia varovanie

17.04.2017

+