MojWindows

Ešte začiatkom februára sa objavili informácie o tom, že Microsoft už viac nebude Windows 10 S prezentovať ako samostatnú edíciu operačného systému Windows 10 a namiesto toho ju nahradí voliteľný „režim S“, ktorý bude možné aktivovať pre štandardné edície ako Home, Pro, či Enterprise.

Windows 10 za najlepšiu cenu


Nové zariadenia pre bežného používateľa sa teda budú predávať so systémom Windows 10 v edícii Home alebo Pro, v obidvoch prípadoch buď s aktivovaným „režimom S“ alebo v plnom prevedení.

O tom, či „režim S“ bude na vybranom zariadení aktivovaný alebo nie, síce rozhoduje výrobca, no konečné slovo má používateľ, nakoľko môže bezplatne prejsť na plnohodnotnú verziu nainštalovanej edície a „režim S“ takpovediac vypnúť.

Ešte donedávna informácie hovorili, že tento „prechod“ na plnohodnotnú verziu bude bezplatne dostupný len v prípade edície Windows 10 Home, no Microsoft neskôr uviedol, že zadarmo bude pre všetkých, bez ohľadu na to, o akú edíciu Windows 10 pôjde.

V praxi to znamená asi toľko, že pokiaľ si zakúpite notebook s Windows 10 Home s aktívnym „režimom S“ a počas používania zistíte, že aplikácie z obchodu Microsoft Store vám nestačia, prípadne narazíte na ďalšie obmedzenia, „režim S“ si bezplatne deaktivujete a získate štandardnú edíciu.

Vypnutie cez Microsoft Store

Až doteraz ale nebolo celkom jasné, ako tento prechod bude vlastne vyzerať. Nové informácie priniesla až testovacia zostava 17134, kde sa v obchode Microsoft Store objavila možnosť „Switch out of S mode“, teda „vypnutie S režimu“.

Fungovať to teda bude rovnako jednoducho ako v prípade prechodu z edície Windows 10 S na Windows 10 Pro, akurát bez akéhokoľvek poplatku.

Jednorazový prechod

Zodpovedaná zároveň bola aj otázka toho, či „režim S“ bude možné ľubovoľne vypínať a opätovne zapínať. Podľa popisu v Microsoft Store pôjde o jednorazový krok.

Po prechode na plnohodnotnú verziu používanej edície tak už nebude možné „režim S“ opäť zapnúť. V tomto prípade by malo pomôcť preinštalovanie systému.


Zdroj: Twitter, Microsoft

24.04.2018

+