MojWindows

Podľa informácií, ktoré priniesol portál Thurrot s odvolaním sa na interné dokumenty Microsoftu, čoskoro uvidíme viacero zmien týkajúcich sa edícii operačného systému Windows 10. Okrem iného ide o edíciu Windows 10 S, kde je možné používať len aplikácie z obchodu Microsoft Store a primárne je určená pre školy, študentov a v upravenej verzii aj pre firemný segment.

Práve spôsob prezentovania Windows 10 S ako samostatnej edície Windows 10 má podľa zverejnených informácií skončiť, nakoľko sa to medzi používateľmi neuchytilo podľa očakávaní. Pripravený je však nový plán.

Má ísť o takzvaný režim „S Mode“, v ktorom môže pracovať každá zo súčasných edícií Windows 10. Vyzerať by to malo asi tak, že edícia s aktivovaným režimom „S Mode“ bude síce obsahovať všetky svoje bežné súčasti, no iné aplikácie ako tie z obchodu Microsoft Store tu nebude možné spustiť. Doteraz prezentovaná edícia Windows 10 S  teda v praxi bola Windows 10 Pro v režime „S Mode“.

Režim „S Mode“ by podľa všetkého mal byť na nových zariadeniach prednastavený a až samotní používatelia sa rozhodnú, čo ďalej. Podobne ako to bolo v prípade Windows 10 S, aj tu bude možnosť prejsť na plnohodnotnú verziu, kde sa dajú používať všetky typy aplikácií.

Spomínaný prechod, respektíve „odblokovanie“ aplikácií ale bude bezplatný len v prípade edície Windows 10 Home a napríklad majitelia zariadení s „obmedzenou“ edíciou Windows 10 Pro za prechod na plnohodnotnú verziu zaplatia 49 dolárov.

Slovo pri nasadzovaní priškrtených edícií by mali mať aj OEM partneri, ktorí sa rozhodnú, kedy sa ich oplatí na zariadenia nainštalovať. Očakáva sa, že používané budú skôr v prípade lacnejších modelov.

Možnosť pre blokovanie iných aplikácií ako tých, ktoré pochádzajú z obchodu Microsoft Store sa vo Windows 10 nachádza už dnes, nie je však jasné, či súvisí s avizovaným režimom „S Mode“ alebo Microsoft zavedie niečo úplne nové.

Náš tip
Windows 10 S – obmedzenia v záujme bezpečnosti

Zdroj: Thurrot

05.02.2018

+