MojWindows

Ako súčasť príprav na oficiálne uvedenie aktualizácie Spring Creators Update je digitálny obchod Microsoft Store postupne plnený takzvanými progresívnymi webovými aplikáciami – PWA. V podstate ide o webové stránky, ktoré sa dokážu správať ako aplikácie, a okrem iného využívať systémové upozornenia, či aspoň z časti pracovať aj bez pripojenia na internet.

Windows 10 sa práve v tejto aktualizácii dočká ich podpory, a nakoľko je dôležité vybudovať dobré štartovacie zázemie, používateľom by mali byť hneď v prvom momente dostupné viaceré aplikácie. Práve o to sa teraz Microsoft snaží.

Prvou lastovičkou medzi PWA aplikáciami bola aplikácia Twitter a aktuálne v ponuke pribudlo viacero ďalších kúskov. Väčšinu z nich ale našinci nevyužijú – jedná sa o aplikácie rôznych obchodov a služieb pôsobiacich prevažne v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve.

Nakoľko ale PWA aplikácie môžu byť pridané ručne ich tvorcom, ale aj automaticky zo strany Microsoftu, ponuka by sa mala v najbližšej dobe dramaticky rozrásť.

Twitter

Microsoft s využitím svojho vyhľadávacieho enginu Bing postupne prehľadáva webové stránky, a pokiaľ identifikuje, že niektorá z nich spĺňa potrebné parametre, automaticky sa pokúsi o jej zaradenie do ponuky svojho obchodu.

Ich zaradením do ponuky svojho obchodu chce Microsoft rozšíriť ponuku a bojovať tak s problémom ako je nedostatok aplikácií. Väčšina používateľov pritom vraj ani nepocíti, že nejde o tradičnú aplikáciu.

Keďže v základe ide o webové stránky, ich aktualizácia o novinky prebieha priamo na strane servera, bez nutnosti využívať Microsoft Store ako prostredníka. Používateľ si ich teda stiahne raz a následne s nimi pracuje bez nutnosti inštalovať novšie verzie.

PWA na Windows 10 Mobile len veľmi obmedzene

Zatiaľ čo počítače dostanú oficiálnu podporu pre progresívne webové aplikácie už tento mesiac, v prípade smartfónov je to iný príbeh. Microsoft ďalší vývoj mobilného systému už pred časom zastavil, a ako informuje k dnešnému dňu, progresívne webové aplikácie tu nebudú plne fungovať.

Chýba tu pre ne totiž podpora, hoci ich používanie je teoreticky možné v prípade najnovšej verzie Windows 10 Mobile aktivovať zásahom do príznakov prehliadača Microsoft Edge (about:flags), kde zaškrtnete všetky možnosti v ponuke „Service Workers“. Nakoľko ale ide o experimentálne funkcie, je otázne ako to vlastne celé bude pracovať, na čo upozorňuje aj Microsoft.

Celková funkčnosť môže byť veľmi limitovaná, pričom na súčasných smartfónoch s mobilnou desiatkou nebudú fungovať upozornenia, ani niektoré skripty spadajúce do oblasti Service Workers. Ide napríklad o cachovanie pre prácu v režime offline.

Tým sa značne podkopáva celková myšlienka progresívnych webových aplikácií, nakoľko na týchto smartfónoch nebudú môcť využívať niektoré zo svojich základných funkcií.

Kyle Pflug pracujúci na vývoji prehliadača Microsoft Edge dodáva, že je na vývojároch, či svoje progresívne webové aplikácie sprístupnia v značne obmedzenej podobe aj pre Windows 10 Mobile smartfóny. Navyše dodáva, že zapnutie „Service Workers“ v príznakoch prehliadača nepostačuje, nakoľko ide len o nedostatočné základy, ktoré by bolo potrebné značne rozšíriť.

Náš tip
Aké novinky pre Windows 10 prinesie nadchádzajúca aktualizácia Spring Creators Update?

Zdroj: Thurrot

09.04.2018

+