MojWindows

Microsoft je dlhodobo kritizovaný za množstvo dát, ktoré od používateľov operačného systému Windows 10 zbiera za reklamnými, štatistickými, ako aj diagnostickými účelmi. Do krížku s Francúzskymi úradmi sa dostal dokonca aj za spôsob, akým s týmito dátami narába. Konkrétne išlo o to, že dáta boli odosielané na hlavné servery spoločnosti situované v Spojených štátoch namiesto toho, aby boli skladované lokálne v rámci krajín Európskej únie. K oprávnenej kritike sa podľa dostupných správ ale Microsoft doteraz vždy staval otvorene a s úradmi aktívne spolupracoval na možných riešeniach.

privacy-2-1024x812

Jednou z pripravovaných zmien sú aj nové úvodné nastavenia súkromia, ktorými je nutné prejsť po inštalácii systému. Tie sú súčasťou pripravovanej aktualizácie Creators Update a nahradzujú doteraz dostupné Expresné nastavenia. Používateľ tak nastavenia súkromia bude musieť prejsť ručne namiesto toho, aby ich len odklikol. V prípade záujmu si bude môcť nastaviť, aké dáta s Microsoftom zdieľa. Vysvetlené pritom bude mať, ktoré systémové funkcie s dátami pracujú a vyžadujú ich pre svoju plnú funkčnosť. Ďalším ohláseným krokom pre Creators Update je zníženie objemu diagnostických dát, ktoré sú odosielané automaticky za účelom kontrolovania stavu systému a riešenia prípadných problémov.

Sukromie Windows 10

Ani tieto zmeny ale nepovažujú všetky kontrolné inštitúcie za dostatočné. Skupina Article 29 Working Party zložená z 28 kontrolných úradov krajín Európskej únie vo svojom verejnom stanovisku uviedla, že sa naďalej obáva z porušovania súkromia používateľov. Zo stanoviska vyplýva to, že súhlas používateľov so zberom osobných dát môže byť platný len po tom, ako dôjde k jasnému oboznámeniu s tým, za akým konkrétnym účelom sú zbierané. Ďalšie problémy pritom skupina vidí aj v štandardných nastaveniach úrovne súkromia a chýbajúcej kontrole nad spôsobom akým je s dátami narábané. Minimálne prvú časť by ale mali riešiť práve spomínané zmeny v aktualizácii Creators Update.

privacy-3-jpg-1024x826

K čiastočnému vysvetleniu účelu zbieraných dát síce Microsoft pristúpil ešte v roku 2015 a ďalej ho rozšíri v rámci pripravovanej aktualizácie Creators Update, no to stále podľa skupiny Article 29 Working Party nemá byť dostatočné. Skupina požaduje okrem iného aj to, aby Microsoft používateľov systému Windows 10 úplne podrobne informoval o všetkých dátach, ktoré sú zbierané, a za akým účelom k tomu dochádza.

Naopak niektoré regulačné úrady ako napríklad Swiss Federal Data Protection and Information Commissioner, ktoré predtým Windows 10 kritizovali, sú s aktuálnymi zmenami pre rok 2017 spokojné a tvrdia, že Microsoft podnikol dostatočné kroky, aby napravil všetky vyčítané nedostatky.

Zdroj: Reuters, MSPU, DigitalTrends

24.02.2017

+