MojWindows

Len minulý týždeň sa do obehu dostali prvé benchmarky pripravovaného zariadenia so systémom Windows 10 pre platformu ARM, ktoré by malo pochádzať z dielne spoločnosti HP. Aktuálne sa ale do pozornosti dostali výsledky ďalšieho testu z databázy benchmarku Geekbench. Týka sa zariadenia s kódovým označením „TP370QL“ z dielne spoločnosti ASUS.

Tak ako ich predchodcovia, aj nové testy poukazujú na skutočnosť, že zariadenia postavené na procesoroch Snapdragon 835 nebudú pravdepodobne patriť medzi „trhačov asfaltu“. V testoch boli dosiahnuté podpriemerné výsledky, a to  pri meraní výkonu jedného, ako aj všetkých dostupných jadier.

To, že smartfóny využívajúce totožný procesor dosahujú v testoch bežne aj dvojnásobne lepšie výsledky ale môže súvisieť s tým, že pre spustenie aplikácie Geekbench 4 bola využitá emulácia. Viacero zdrojov totiž upozorňuje, že pri používaní natívnych aplikácií z Microsoft Store by sme mali vidieť poznateľne lepšie výsledky. Rovnako tak je ale otázny stav systému Windows 10 pre platformu ARM z pohľadu optimalizácie.

Stále tu navyše existuje možnosť, že zariadenia prvej generácie skutočne nebudú príliš výkonné kvôli náročnosti emulácie a požiadavkám samotného systému. Kým však zariadenia nebudú oficiálne uvedené na trh, nebudeme jasne vedieť, o ktorý zo scenárov ide. V každom prípade, podľa vyjadrení popredných predstaviteľov sa v prípade nových zariadení môžeme tešiť na „absurdnú“ výdrž batérie. Prvé kúsky by sme mali vidieť ešte pred koncom tohto roka.

Náš tip
Microsoft má pripravovať skladací tablet s dôrazom na dotykové pero a Windows 10 pre ARM

24.11.2017

+