MojWindows

Čo sa týka ukončovania podpory pre staršie verzie operačného systému Windows 10, Microsoft v tejto oblasti za ostatné mesiace pristúpil k viacerým ústupkom. Pôvodne totiž vyhlasoval, že podporovať bude vždy len dvojicu najnovších verzií, no s prihliadnutím na rýchlosť s akou sú vydávané veľké aktualizácie to tak celkom neplatí.

Ústupky sme si mohli všimnúť napríklad aj v prípadne pôvodnej verzie s označením 10240, ktorá bola na trh uvedená ešte v júli 2015. Dlhé mesiace už oficiálne nie je podporovaná, no napriek tomu sú pre ňu aj naďalej vydávané takzvané kumulatívne aktualizácie, pomocou ktorých sú opravované chyby a bezpečnostné nedostatky.

Navyše Microsoft aktuálne pristupuje k ďalšej zmene v  podpore starších vydaní Windows 10. Konkrétne sa týka verzie 1511, známej aj ako „November Update“, v prípade ktorej bola podpora ukončená len minulý mesiac. Toto rozhodnutie ale bolo pre vybrané edície prehodnotené a systém sa tak dočkal predĺženú podporu.

Po novom teda platí, že edície Education a Enterprise sú podporované ešte ďalších 6 mesiacov, teda do apríla 2018. Aktualizácie budú naďalej dostupné tradičnou cestou cez služby Windows Update, WSUS, Configuration Manager a katalóg Windows Update. Zmena sa bohužiaľ netýka bežných používateľov, ktorí musia pre zachovanie podpory svojho systému prejsť na niektorú z novších verzií.

Napriek predošlým plánom sú v súčasnosti oficiálne podporované všetky edície verzií 1607 (Anniversary Update), 1703 (Creators Update) a 1709 (Fall Creators Update. V prípade verzie 1511 (November Update) sú do apríla 2018 podporované len edície Education a Enterprise.

Ako zistím, ktorú verziu Windowsu 10 používam?

Do vyhľadávacieho poľa na paneli úloh zadajte príkaz winver a stlačte kláves Enter. Otvorí sa dialógové okno Informácie o systéme Windows, kde uvidíte verziu Windowsu 10, ktorý je nainštalovaný vo vašom zariadení. Ak je vaša verzia uvedená ako 1511 (alebo staršia verzia) v dialógovom okne Informácie o systéme Windows, spoločnosť Microsoft odporúča, aby ste zariadenie aktualizovali na najnovšiu verziu systému Windows 10.

Zdroj: Microsoft

15.11.2017

+