MojWindows

Počas dnešného večera by sme sa mali dočkať tradičnej dávky bezpečnostných a opravných aktualizácií, ktorými Microsoft vždy druhý utorok v danom mesiaci opravuje chyby a nedostatky z pohľadu bezpečnosti. Dnešný deň je ale obzvlášť dôležitým z iného dôvodu.

Práve dnes totiž dôjde k oficiálnemu ukončeniu podpory pre Windows vo verzii 1511, známej aj ako „November Update“. Hoci od jej vydania v novembri 2015 uplynuli už takmer dva roky, podľa dostupných štatistík ju stále môžeme nájsť na takmer 3% zariadení s Windows 10. Pre používateľov pritom boli medzičasom vydané už dve veľké aktualizácie -„Anniversary Update“ a „Creators Update“, no nie každý na ne chcel, prípadne mohol prejsť.

O ukončení podpory k dnešnému dňu bolo zo strany Microsoftu informované ešte koncom júla. Oficiálne to znamená, že používatelia po tomto dátume nebudú dostávať bezpečnostné ani opravné aktualizácie, čo značne zvyšuje riziko úspešného napadnutia zariadenia.

Doterajšie skúsenosti ale boli také, že Microsoft občas vydal aktualizácie aj pre pôvodnú verziu Windows 10, ktorej podpora bola dávno ukončená. Reagoval tak hlavne v obdobiach, kedy dochádzalo k veľkému množstvu útokov na používateľov. Či v tom bude aj naďalej pokračovať teraz, keď bola podpora ukončená už pre dve verzie systému, je otázne.

Náš tip
Nielen novembrová aktualizácia pre Windows 10 z pohľadu Microsoftu

Opäť platí, že pracovať s Windows 10 verzie 1511 sa bude dať aj naďalej, no používatelia sa budú vystavovať väčšiemu bezpečnostnému riziku, ako aj možným komplikáciám pri používaní nového hardvéru. Ukončenie podpory sa týka všetkých bežných edícií pre počítače – Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Education a Windows 10 Enterprise.

Aby systém zostal naďalej podporovaný, stačí ho aktualizovať na niektorú z novších verzií. Microsoft odporúča prechod na vždy najnovšiu verziu, ktorou je do 14. októbra Creators Update.

Postupné ukončenie podpory pre staré verzie systému je súčasťou modelu „Windows ako služba“ (WaaS). Nové verzie systému vychádzajú každý rok namiesto predošlej stratégie, kedy to bolo raz za 2-3 roky. Podmienkou, ktorá zaručuje plnú podporu je práve inštalácia vždy najnovšej verzie systému. Dlhodobo podporovať narastajúce množstvo verzií by preto bolo neefektívne a finančne nákladné.

Ako zistím, akú verziu Windows 10 používam?

Pokiaľ si chcete overiť, akú verziu systému vlastne používate, spraviť to môžete buď cez systémové nastavenia v sekcii Systém->O systéme, prípadne cez ponuku Štart vyhľadajte a spustite „winver“.

Zdroj: Microsoft

10.10.2017

+