MojWindows

Microsoft počas včerajšieho večera zverejnil tradičnú mesačnú dávku opravných a bezpečnostných aktualizácií pre operačný systém Windows 10 vo všetkých verziách, vrátane tých, ktoré už oficiálne nepodporuje. Hoci je cieľom týchto aktualizácií problémy v systéme riešiť, tá najnovšia určená pre Windows vo verzii Creators Update ich niektorým používateľom práve naopak spôsobuje.

Ako hlásia na oficiálnom fóre Microsoft Answers, po inštalácii aktualizácie KB4041676 (15063.674) u nich dochádza k vážnemu problému, kedy systém nedokáže korektne nabehnúť a dochádza k jeho opakovanému pádu – zobrazeniu „modrej obrazovky smrti“ s hláškou „INACCESSIBLE BOOT DEVICE“. Podľa dostupných informácií by sa tento problém mal týkať výhradne ľudí, ktorí aktualizácie inštalujú cez službu Windows Server Update Services nakoľko došlo k problémom s distribúciou. Momentálne by mala byť situácia už pod kontrolou.

U ďalších používateľov sa zase objavili problémy s dlhodobým nadmerným využitím disku, za ktorým má stáť práve najnovšia aktualizácia. V prípade, že disk je skutočne dlhodobo využívaný na 100%,  je možné postupovať tak, že aktualizáciu odinštalujete ručne, čím sa dostanete do predošlého stavu, v ktorom systém pracoval korektne.

Náš tip
Po inštalácii aktualizácie pre Windows 10 sa objavili problémy, čo robiť?

Tretia skupina používateľov sa sťažuje na extrémne dlhé trvanie samotnej inštalácie, či dokonca jej úplné zaseknutie. V prípade problémov s inštaláciou Microsoft odporúča využiť nástroj na riešenie problémov Nastavenia->Aktualizácie a zabezpečenie->Odstrániť problémy->Windows Update.

Náš tip
Ako jednoducho nájsť a odstrániť základné problémy vo Windows 10 Creators Update

Aktualizované 13.10. 

Microsoft sa k situácii oficiálne vyjadril v duchu, že problémy so spustením systému a zobrazovanie „modrej obrazovky smrti“ sa týkal limitovaného počtu zariadení, na ktorých sú aktualizácie spravované cez Windows Server Update Services a System Center Configuration Manager. Zároveň doplnil, že problémy sa týkali aj aktualizácie KB4041691 pre Windows 10 verzie 1607 a Windows Server 2016.

Situácia už bola vyriešená a k dispozícii sú korektné verzie aktualizácií. Správcom zariadení má stačiť opätovne vyhľadať aktualizácie cez príslušnú službu. Problémom s bootovaním a pádmi systému po inštalácii októbrovej aktualizácie neboli postihnutí používatelia, ktorí systém aktualizovali tradičným spôsobom – cez službu Windows Update.

Zdroj: Neowin

13.10.2017

+