MojWindows

V pripravovanej aktualizácii Creators Update, ktorá v týchto dňoch prebieha poslednými zmenami by sa mala objaviť ešte minimálne jedna novinka. Tá v tichosti pribudla v najnovšom testovacom zostavení 15042. Ide o nové nastavenia pravidiel pre inštaláciu aplikácií.

Cez systémové nastavenia je možné zvoliť, aby bolo umožnené inštalovať výhradne aplikácie z Windows Store a žiadne iné. Systém vtedy pri pokuse o inštaláciu klasickej Win32 aplikácie stiahnutej cez internet alebo z iného zdroja zobrazí varovnú hlášku a inštalácii zabráni. Pokiaľ je to navyše možné, používateľovi odporučí vhodnú alternatívu, ktorá je dostupná vo Windows Store.

Windows Store

Nové nastavenia samozrejme ponúkajú viacero možností. Druhou možnosťou tak je preferovanie aplikácií z Windows Store, no zároveň umožnenie inštalácie aplikácií z iných zdrojov. V tomto prípade sa pri pokuse o inštaláciu klasickej Win32 aplikácie taktiež zobrazí varovná hláška s odporúčanou alternatívou, no jej súčasťou je aj tlačidlo pre pokračovanie v inštalácii.

Windows Store 2

Treťou možnosťou v nastaveniach je povolenie inštalácie aplikácií z ľubovoľného zdroja. Táto možnosť je zároveň predvolená a reprezentuje štandardné správanie operačného systému. Žiadne varovné hlášky ani odporúčania sa v tomto prípade nezobrazujú. Priamo používateľ si úplne slobodne vyberie akú aplikáciu chce nainštalovať.

Z pohľadu celkovej bezpečnosti systému ide o zaujímavú funkciu, ktorá v podstate bojuje proti inštalácií škodlivého obsahu, ako aj nechcených aplikácií. Aplikácie zaradené vo Windows Store totiž musia prejsť verifikáciou a neobsahujú ani žiadne nechcené doplnky. Pre priemerného používateľa ale ovinka nebude až tak atraktívnou, keďže množstvo bežne používaných aplikácií sa vo Windows Store jednoducho nenachádza.

Náš tip
5 skvelých no nie príliš známych funkcií prehrávača VLC | Tipy

27.02.2017

+