MojWindows

Microsoft s nadchádzajúcou aktualizáciou Creators Update plánuje zariadeniam kategórie Internet vecí (IoT) akými sú chladničky, práčky, toastre, termostaty a ďalšie umožniť prístup k digitálnej asistentke Cortana. Počas konferencie WinHEC si prítomní novinári všimli prezentáciu, kde boli výrobcom bližšie predstavené softvérové požiadavky pre využívanie Cortany na IoT zariadeniach. Podľa vyjadrení zo strany Microsoftu bude výhody digitálnej asistentky môcť využívať na akomkoľvek smart zariadení, ktoré je vybavené obrazovkou. Práve o obrazovke sa zatiaľ hovorilo ako o hlavnej požiadavke, no v pozadí ide samozrejme o čosi viac.

cortanadevices

Pre lepší používateľský zážitok na IoT zariadeniach prinesie Creators Update rôzne vylepšenia pre hlasové ovládanie. Má ísť napríklad o možnosť zariadenie na diaľku prebudiť alebo rovno zapnúť len pomocou hlasových príkazov, ako aj podstatné zlepšené vyhodnocovanie hlasovej zložky na väčšie vzdialenosti. Nová technológia má Cortane umožňovať zachytávať príkazy v miestnosti s okolitým šumom až zo vzdialenosti 4 metrov.

Používateľ by tak mohol príkazy teoreticky  zadávať cez celú miestnosť. Veľká pozornosť zo strany vývojárov je momentálne venovaná aj samotnému rozhraniu Cortany. Snahou je priniesť kvalitnejšie rozhranie v režime celej obrazovky, ktoré by sa dalo intuitívne ovládať len pomocou hlasu.

Náš tip
Chladnička s dotykovou obrazovkou a Windows 10 v podaní LG

Vyzerá to tak, že Microsoft sa s Cortanou nezameriava na špecifický hardvér a namiesto toho, pripravuje softvérovú pôdu pre tretie strany, ktoré ju môžu implementovať do svojich zariadení.

Zdroj: TheVerge

13.12.2016

+