MojWindows

Vo výstavných priestoroch tohtoročného veľtrhu IFA 2016 si svoje miesto našiel aj pomerne kuriózny kúsok. Spoločnosť LG tu totiž vystavila svoju inteligentnú chladničku s operačným systémom Windows 10. Na dvierkach je umiestnený obrovský 29-palcový dotykový displej, ktorým sa systém ovláda. Ten obsahuje aj zaujímavú funkciu. Poklopaním na displej dôjde k jeho spriehľadneniu, a majiteľ tak získa prehľad o obsahu chladničky bez toho, aby  musel otvoriť dvierka.

Čo sa týka softvérovej výbavy, LG si napríklad vytvorila aplikáciu pre tvorbu a správu zoznamov potravín, ktoré treba dokúpiť. Ďalej je možné vytvárať rôzne pripomienky v podobe poznámkových bločkov, spustiť odpočet alebo špeciálnu ikonu umiestniť pred potraviny a označovať ich tak. Ako základnú obrazovku je napríklad možné nastaviť zobrazovanie času, dátumu a teploty.

Chladnicka

Okrem špeciálnych aplikácií ušitých na mieru pre chladničku, tu ale nájdeme aj tradičné aplikácie systému Windows 10. Pomocou prehliadača Microsoft Edge je tak možné surfovať po internete, cez aplikáciu Groove prehrávať hudbu, pozerať videá, či dokonca kresliť si v maľovaní. Nechýba tu ani digitálna asistentka Cortana. Do akej miery je však schopná pracovať so samotnou chladničkou zatiaľ nie je známe. Aby to nebolo málo z obchodu Windows Store je možné doinštalovať rôzne aplikácie podľa chuti.

Chladnicka

Samotný systém beží na procesore Intel Atom, ktorému sekunduje 2 GB operačnej pamäte. Chladnička od LG je prototypom a zatiaľ nemá stanovený oficiálny názov ani cenu. Podľa dostupných informácií sa na trh nedostane skôr ako pred koncom roka. Otázne je ale to, aký veľký záujem vyvolá zo strany zákazníkov.

Zdroj: CNET, WindowsCentral

05.09.2016

+