MojWindows

Microsoft na svojom blogu informoval o pripravovaných zmenách aktualizačného procesu, ktoré potešia nejedného používateľa Windows 10. Doraziť majú až v rámci pripravovanej aktualizácie Creators Update plánovanej na jar 2017. Efektívne tak budú až pre nasledujúcu veľkú aktualizáciu momentálne známu len ako Redstone 3. Momentálne ju začínajú testovať ľudia zapojení do programu Windows Insider.

Náš tip
Program Windows Insider – súhrnný prehľad

Veľké aktualizácie pre Windows 10 (novembrová 1511, výročná 1607), ktoré vychádzajú približne raz ročne sa doteraz inštalovali stiahnutím celého obsahu systému. Používatelia tak v praxi sťahovali približne 3 GB dát, čo pre mnohých stále predstavuje veľký dátový objem. Microsoft však avizuje, že so zavedením novej funkcie Unified Update Platform by sa táto veľkosť mala znížiť približne o 35%. Sťahovať sa totiž budú už len rozdielne dáta medzi používanou a novou verziou Windows 10 a nie celý systém. Tým sa prirodzene urýchli aj celý inštalačný proces. Túto novinku pripravuje aj pre mobilné zariadenia, IoT zariadenia a dokonca aj HoloLens.

Ďalšou pripravovanou novinkou je zjednodušenie aktualizačného procesu na strane koncového zariadenia.  Využitím Unified Update Platform bude služba Windows Update sťahovať menej dát pri overovaní aktualizácií a zníži sa aj počet potrebných úkonov na strane klienta. Systém vyhľadá aktualizácie a služba Windows Update vyhodnotí, ktoré z nich dané zariadenie potrebuje. Následne ich zariadeniu poskytne na stiahnutie a inštaláciu. Vďaka tomu, že väčšina spracovávania bude vykonávaná službou Windows Update, dôjde k zrýchleniu vyhľadávania aktualizácií. Zavedením UUP sa nezmení doterajšie správanie vnímané používateľom, akurát celý proces prebehne rýchlejšie. Optimalizácia prebehne takpovediac „pod kapotou“.

Najväčšiu zmenu si majú všimnúť používatelia mobilných zariadení. Okrem iného budú konečne môcť svoj smartfón aktualizovať na najnovšiu verziu prostredníctvom jednej aktualizácie.

Zdroj: Microsoft

06.11.2016

+