MojWindows

Program Windows Insider umožňuje širokej verejnosti zapojiť sa do testovania pripravovaných verzií operačných systémov Windows 10 a Windows 10 Mobile. Obdobná verzia Insider programu pritom beží aj pre kancelárske nástroje Office, hernú konzolu Xbox, či po novom pre prehliadač Bing.

Do programu týkajúceho sa systému Windows 10 sa môže zaregistrovať každý, kto má záujem a podporované zariadenie. Používatelia vývojárskych verzií systému sa tak buď priamo posielaním pripomienok a informácií o chybách, alebo nepriamo odosielaním telemetrických údajov podieľajú na jeho vývoji.

Rovnako tak si môžu medzi prvými vyskúšať všetky novinky, ktoré sa k bežným používateľom dostanú obvykle v priebehu nasledujúcich mesiacov. Veľkou výhodou je, že inštalácia nových verzií systému prebieha vo forme aktualizácií pomocou nástroja Windows Update.

Používanie Insider verzií a možné riziká

Používanie testovacích alebo inak povedené „Insider“ verzií so sebou však nesie aj riziká. Obsahujú totiž veľké množstvo chýb, časté problémy s kompatibilitou aplikácií a častý výskyt rôznych problémov.

Na túto skutočnosť sú však používatelia upozornení ešte pred tým, ako si Insider verzie nainštalujú. Preto si každý musí poriadne zvážiť, či mu skorší prístup k novým funkciám a vylepšeniam stojí za riziko prípadných problémov. Dôrazne sa neodporúča Insider verzie inštalovať na zariadenia, ktoré používate ako svoje primárne, teda na každodennú prácu.

Okrem toho je problematický aj spätný návrat na oficiálnu dostupnú verziu systému, kde sa spravidla nevyhnete reinštalácii celého systému.

Zatiaľ čo na novšiu verziu sa dá prejsť vždy, na tú staršiu sa proste nedostanete. Miera rizika, že narazíte na problémy sa mení aj s tým, z akého aktualizačného okruhu si verzie inštalujete. Vybrať si môžete z trojice : Fast Ring, Slow Ring a Insider a Release Preview.

Zmena aktualizačného okruhu a s tým súvisiace problémy

Do istej miery problematickým je aj prepínanie medzi jednotlivými aktualizačnými okruhmi. Hoci pomocou nastavení je vykonanie zmeny otázkou pár kliknutí, reálna zmena môže prebehnúť až po dlhej dobe.

Týka sa to hlavne prechodu z okruhu Fast Ring do Slow Ring. Spôsobené je to tým, že vo Fast Ring-u vychádzajú aktualizácie najrýchlejšie, no obsahujú najviac chýb a potencionálnych problémov. Až keď dôjde k vyriešeniu závažných problémov a odladeniu systému, čo spravidla trvá niekoľko týždňov, je aktualizácia vydaná aj pre Slow Ring.

Dostupnosť novej verzie v prípade prechodu v opačnom smere, teda zo Slow do Fast Ring-u je takmer okamžitá. Jednotlivé okruhy sa od seba líšia tým, ako často dostávajú nové verzie systému, ale aj aké verzie ponúkajú.

Fast Ring – nové verzie systémov ponúka najrýchlejšie, preto obsahujú aj najviac chýb. V tomto okruhu sa tak dostanete k novým funkciám najrýchlejšie, no s najväčším rizikom problémov. K vydaniu nových aktualizácií dochádza približne každé dva týždne. Niekedy to trvá dlhšie, niekedy kratšie.

Slow Ring – ponúka stabilnejšie verzie systému, ktoré sú vhodnejšie na bežné používanie. V tomto okruhu sa ale spravidla dostanete len k niektorým verziám systému, ktoré sa ukázali ako relatívne bezproblémové. Stále tak môžete okúsiť nové funkcie, no počkáte si na ne podstatne dlhšie.

Release Preview – v tomto okruhu sú zverejňované stabilné verzie, ktoré tak prechádzajú poslednou fázou testovania ešte pred distribúciou bežným používateľom. Ide však o aktualizácie, ktoré v drvivej väčšine prípadov neprinášajú nové funkcie, akurát riešia problémy, zlepšujú výkon a stabilitu systému a podobne.

Ako sa do programu Windows Insider zapojiť a ako odísť?

Do programu Windows Insider sa dá zapojiť veľmi jednoducho. Na podporovaných smartfónoch na to slúži aplikácia s rovnakým menom –  Windows Insider. Po jej stiahnutí a spustení sa musíte prihlásiť pomocou svojho Microsoft účtu.

Následne si vyberiete, ktorý z dostupných aktualizačných okruhov vám vyhovuje. Aplikácia vás upozorní na riziká spojené s používaním testovacích verzií systému, čo je potrebné potvrdiť. Podľa potreby dôjde k reštartovaniu smartfónu, kedy zároveň automaticky prebehnú všetky potrebné nastavenia.

Potom už stačí len zamieriť do nastavení telefónu a skontroloval dostupnosť aktualizácii. Pokiaľ je niektorá z nich dostupná, dôjde k jej stiahnutiu a inštalácii klasickou cestou. Pomocou aplikácie Windows Insider sa vykonáva aj zmena aktualizačného okruhu alebo odhlásenie z programu Windows Insider.

Návrat na verejne dostupnú verziu systému je však problematický. V podstate máte dve možnosti. Počkať, kým nebude vydaná oficiálne verzia systému s vyšším číslom, ako tá, ktorú máte nainštalovanú, čo môže trvať mesiace, alebo systém preinštalovať pomocou nástroja Windows Device Recovery tool. To, ako postupovať nájdete v článku – Ako na reštart smartfónu a obnovenie továrenských nastavení v prípade problémov.

V prípade systému Windows 10 pre počítače, stačí prejsť do systémovej aplikácie Nastavenia (Win + I). Tam zvolíte položku Aktualizácie a zabezpečenie->Windows Update->Rozšírené možnosti. Nájdete ponuku „Získavanie zostáv Insider Preview“. Kliknete na tlačidlo „Začať“.

Prihlásite sa pomocou svojho Microsoft účtu, potvrdíte oboznámenie s rizikami, ako aj reštartovanie zariadenia. Po reštartovaní si môžete v týchto nastaveniach už vybrať aj to, z ktorého okruhu budete dostávať aktualizácie. Ich inštalácia prebieha pomocou nástroja Windows Update.

insider 11102

Opustenie programu Windows Insider prebieha taktiež v týchto nastaveniach. Klikneme na tlačidlo „Prestať získavať zostavy Insider Preview“, potvrdíme stlačením na možnosť „Zastaviť príjem zostáv Insider Preview“, čím sa zariadenie reštartuje.

Pokiaľ ste z pôvodného systému nainštalovali Insider verziu vo forme jedinej aktualizácie, môžete staršiu verziu systému skúsiť obnoviť pomocou možnosti Vrátiť sa k predošlej verzii systému, ktorú nájdete v Nastavenie->Aktualizácia a zabezpečenie->Obnovenie.

Pravdepodobne však bude potrebné systém preinštalovať alebo použiť niektorý z ďalších spôsobov obnovenia. Nástroj Obnoviť výrobné nastavenia tohto PC bohužiaľ nepomôže. Kvôli tomu, ako je vytvorený je schopný akurát preinštalovať aktuálnu verziu systému.

Prípadne máte možnosť počkať, kým nebude vydaná oficiálne verzia systému s vyšším číslom, ako tá, ktorú máte nainštalovanú.

insider-settings-page-1024x738

12.05.2016

+