MojWindows

Microsoft v rámci verejného testovania Windows Insider sprístupnil ďalšiu testovaciu verziu svojho operačného systému Windows 10. Novinky a vylepšenia, ktoré prináša budú pre bežných používateľov prístupné ako súčasť ďalšej veľkej aktualizácie známej pod kódovým označením Redstone 2. Jej vydanie je momentálne naplánované na marec 2017, no kým to Microsoft nepotvrdí oficiálne treba počítať s možným posunom. Začíname novinkami pre počítače, smartfónom sa venujeme nižšie.

Windows 10 PC zostavenie 14946

Najnovšie testovacie zostavenie nesie označenie 14946 a dostupné je jednak pre smartfóny, ako aj pre PC zaradené do okruhu Fast ring. Prinášame zhrnutie toho, čo obsahuje, vrátane opráv a známych chýb, o ktorých Microsoft informoval na svojom blogu. Síce nejde o novinky, z ktorých by používateľovi padla sánka, no sú to príjemné drobnosti zlepšujúce prácu so systémom.

V systémových nastaveniach, konrétne v položke Zariadenia -> Touchpad, pribudla nová sekcia „Ďalšie gestá“. Majitelia zariadení s Precision touchpadom si tak môžu nastaviť špeciálne gestá pri ovládaní tromi a štyrmi prstami. Nachádzajú sa tu funkcie ako zobrazenie plochy, prepínanie medzi aplikáciami, virtuálne pracovné plochy a podobne. Používateľ si jednotlivé nastavenia môže prirodzene upravovať podľa vlastných potrieb.

touchpad-1

Pripojenie Wi-Fi sa dočkalo drobného vylepšenia, ktoré poznáme zo smartfónov. Wi-Fi je možné vypnúť a zvoliť čas, kedy dôjde k automatickému zapnutiu. Zvoliť si je možné z manuálneho zapnutia, 1 hodiny, 4 hodín a 1 dňa. Táto možnosť je okrem systémových nastavení integrovaná aj do ikony v paneli úloh.

wi-fi-turn-back-on

Ako bolo avizované, Windows 10 teraz umožňuje odinštalovať viacero systémových aplikácií. Medzi nimi figurujú Pošta a Kalendár, Kalkulačka, Hudba Groove, OneNote, Záznam hlasu, Mapy, Filmy a TV programy, Počasie a Xbox.

Ďalšie drobné vylepšenie naznačuje, že Microsoft sa postupne pripravuje na úplne nahradenie Ovládacieho panelu svojimi Nastaveniami. V kontextovej ponuke pri pravom kliknutí na ponuku Štart už Ovládací panel nenájdeme. Namiesto toho tam svietia Nastavenia.

Ďalšie vylepšenia a opravy pre PC

  • Voliteľné súčasti ako Hyper-V a Bash budú pri aktualizáciách na nové zostavenie zachované.
  • Opravený problém s prihlasovaním do hier využívajúcich Xbox Live.
  • Opravený problém s pádmi prehliadača Microsoft Edge.
  • Opravená bola aj prehnaná citlivosť pri dotykovom posúvaní vo Windows 10 aplikáciách.
  • Opravený problém s mrznutím Prieskumníka pri otváraní veľkých .MOV súborov.
  • Vyriešená situácia, kedy sa pripojenie na paneli úloh zobrazovalo ako vypnuté, napriek tomu, že bolo aktívne.
  • Opravený problém s automatickým nastavovaním úrovne jasu po prebudení zariadenia z režimu spánku, kedy ikona v Centre akcii ukazovala nesprávne hodnoty.
  • Opravené problémy s aplikáciou Moderátor a kontextovou ponukou „Otvoriť v programe“, kedy sa viackrát zobrazovala aplikácia Kalkulačka.

Známe chyby pre PC

  • Pokiaľ používate bezpečnostné produkty tretích strán ako Bitdefender, Kaspersky Antivirus, F-Secure Antivirus a Malwarebytes aktualizácia na toto zostavanie nemusí prebehnúť úspešne a systém si obnoví predošlú verziu.
  • Veľké Windows Store hry ako ReCore, Gears of War 4, Forza Horizon 3, Killer Instinct a Rise of the Tomb Raider sa nemusia dať spustiť.
  • Zariadenia, ktoré podporujú funkciu Connected Standby, ako napríklad Surface Book alebo Surface Pro môžu mať problémy s pádmi systému.

Windows 10 zostavenie 14946 – smartfóny

Drobného, ale príjemného vylepšenia sa dočkala funkcia Continuum. Používateľ si teraz pri práci v režime Continuum môže vypnúť obrazovku smartfónu, a to bez akéhokoľvek vplyvu na Continuum.

Pri písaní je možné vypnúť automatickú opravu textu. Pokiaľ systém automaticky opraví slovo pomocou zabudovaného slovníka, v lište sa na druhej pozícii zobrazí pôvodné slovo. V prípade, že ho používateľ zvolí, zabráni tak nechcenej oprave a zabudovaný slovník rozšíri o dané slovo.

Z používateľského slovníka pre automatickú opravu textu je možné odstrániť uložené slová, ktoré boli pridané omylom a teraz robia problémy. Pokiaľ sa v textovom poli zobrazí nechcené slovo, kliknutím naňho sa zobrazí ikona „-“ pre odobranie.

Frekvencia plánovaných automatických záloh systému bola zmenená na jedenkrát týždenne.

Ďalšie vylepšenia a opravy pre smartfóny

  • Opravený problém so situáciou, kedy nebolo možné odosielať správy.
  • Po pripojení smartfónu k počítaču sa v Prieskumníkovi budú Fotografie načítavať omnoho rýchlejšie.
  • Aplikácia Moderátor prešla drobnými úpravami pri práci s aplikáciami, ktoré majú na svojom spodku panel s nástrojmi.
  • Opravené zobrazovanie náhľadov videí v aplikácii WhatsApp.
  • Pri nahrávaní videí cez aplikáciu Fotoaparát už nebude dochádzať k miernemu praskaniu v zvukovej stope.
18.10.2016

+