MojWindows

To, že v nadchádzajúcej veľkej aktualizácii pre Windows 10 sa Microsoft zameral primárne na zlepšenie pracovnej produktivity, je známe už dlhšiu dobu. Vzhľadom na to, ako sa vyvíja verejné testovanie v programe Windows Insider, čoskoro by sme konečne mali vidieť prvé fundamentálne zlepšenia v tejto oblasti. Doteraz sa na verejnosť dostalo viacero interných konceptovinformácií, no viditeľné novinky v testovacích verziách Windows 10 akosi chýbali. Práce na niektorých funkciách pritom začali už pri vývoji aktualizácie Redstone 1, ktorá sa k používateľom dostala pod názvom Anniversary Update alebo výročná aktualizácia.

Pokračuj presne tam, kde si prestal

V novších verziách Windows 10 sa objavila funkcia s označením Continue App Experiences. V podstate ide o to, že aplikácie môžu svoj aktuálny stav preniesť z jedného zariadenia na druhé bez väčšej námahy pre používateľa. Vyzerať to môže približne tak, že na stolovom počítači si rozpracujete dokument vo Worde, počítač vypnete a cestou do práce si na smartfóne otvoríte Word. Okamžite sa vám zobrazí ten istý rozpracovaný dokument, presne v mieste, kde ste prestali pracovať na počítači. Plynulo tak môžete pokračovať v načatej práci. Potom prídete do práce, zapnete počítač, otvoríte Word a opäť pred sebou máte rozpracovaný dokument, tentoraz už samozrejme aj so zmenami, ktoré ste spravili na smartfóne.

Asi takáto je teda základná myšlienka, no v praxi je to celé podstatne komplikovanejšie. V súčasnosti je funkcia Continue App Experience dostupná pre vývojárov, ktorí ju musia integrovať do aplikácií. Celý proces je ale značne zložitý a aplikácie, ktoré funkciu aspoň čiastočne podporujú spočítate na prstoch jednej ruky. Jednou z nich je napríklad aplikácia Reddit, ktorá už používateľom umožňuje začať pracovať na jednom zariadení a pokračovať presne tam, kde skončili, na druhom. Implementácia Continue App Experience je ale stále v ranom štádiu, takže sa objavujú problémy a používateľom napríklad chýbajú možnosti ako ju konfigurovať.

Flow – integrácia do Cortany a prenos celého pracovného prostredia

Plán do budúcna je taký, že funkcia bude integrovaná do systému a ten bude používateľovi zobrazovať upozornenie, ak bude možné synchronizovať stav aplikácie z iného zariadenia. Funkcia teda bude súčasťou hlasovej asistentky Cortana, čím sa to celé uľahčí. Tá totiž predstavuje akúsi univerzálnu entitu naprieč celým Windows ekosystémom. Interné dokumenty navyše naznačujú, že Microsoft sa pohráva s myšlienkou ako funkciu upraviť tak, aby bola schopná prenášať celé pracovné prostredie. To znamená prenos súborov, záložiek, otvorených aplikácií a množstva ďalších vecí. Používateľ sa tak kliknutím jedného tlačidla vráti ku všetkej svojej práci, ktorú zanechal na inom zariadení.

Microsoft v interných konceptoch túto funkciu označuje ako „Flow“, čo má reprezentovať prirodzený prechod medzi ľubovoľnými zariadeniami s Windows 10, či už medzi PC a smartfónom, PC a notebookom alebo čímkoľvek iným. Myšlienka jednoduchého používania stavia na tom, že všetky potrebné procesy v pozadí zariadi Cortana a používateľ sa tak nemusí trápiť s ručnou synchronizáciou. Hoci má zatiaľ ísť len o koncept, už teraz sa vynára viacero otázok. Tou základnou je to, či a do akej miery by táto funkcia mohla fungovať na trhoch, kde Cortana oficiálne nie je dostupná.

Zdroj: WindowsCentral

13.10.2016

+