MojWindows

Vývoj nových funkcií pre Windows 10 je v plnom prúde a hoci sa k Insiderom dostávajú zostavenia z vývojárskej vetvy Redstone 2, po stránke nových funkcií je to stále bieda. Je to spôsobné tým, že  Microsoft sa vo verejných zostaveniach zatiaľ zameriava na takzvané „zmeny pod kapotou“. To znamená, že pred očami používateľov sú skryté a týkajú sa skôr optimalizácie a úprav v jadre systému.

Napriek tomu sa na verejnosť dostávajú informácie o tom, čo Microsoft kuchtí interne. Pripravovaná má byť zaujímavá novinka zahŕňajúca panel úloh. Konkrétne ide o funkciu s názvom People Bar. Jej účelom je to, že na panely úloh bude zobrazovať tváre kontaktov, s ktorými ste naposledy komunikovali, prípadne si s nimi aktuálne vymieňate správy. Zobrazovať sa budú v notifikačnej oblasti, teda v pravom dolnom rohu obrazovky.

People Bar

Z interných konceptov môžeme vidieť, ako to má približne vyzerať. Kontakty sa budú zobrazovať v okrúhlej ikone, pričom celá funkcia bude prepojená s aplikáciami ako Skype alebo Office. Vďaka tomu sa má napríklad značne uľahčiť spolupráca na dokumentoch. Používateľ totiž získa možnosť rýchlo osloviť ľudí. Stačí mu na to vybrať ich ikonu a následne môže písať správu alebo email.

Funkcia People Bar je momentálne plánovaná ako súčasť aktualizácie Redstone 2, no vo vývoji má byť už poriadne dlhú dobu. Informácie o nej siahajú až do čias, kedy bolo pripravované uvedenie systému Windows 10 na trh. V posledných interných zostaveniach systému sa už ale objavuje zdrojový kód, ktorý k nej patrí. Nakoľko stále ide o interné koncepty, môže sa toho do oficiálneho vydania aktualizácie Redstone 2 zmeniť ešte veľa.

Informácie o tom, aké funkcie sú pre Windows 10 pripravované v aktualizáciách Redstone 2 a 3, sa pomaly dostávajú na verejnosť. Vo všeobecnosti sa má veľký dôraz klásť na zvýšenie produktivity pri práci. Na to sú zatiaľ určené funkcie Office Hub a Working Sets, o ktorých sme už písali. Veľký návrat hlási aj funkcia OneClip. Tá má byť zameraná na uľahčenie prenosu dát naprieč viacerými zariadeniami.

02.09.2016

+