MojWindows

Microsoft na svojom oficiálnom fóre informoval, že kumulatívna aktualizácia 14393.105, ktorú vydal v stredu, rieši problémy s mrznutím systému. Na to narazila časť používateľov po inštalácii výročnej aktualizácie. Vývojári ešte v polovici augusta potvrdili, že o probléme sú informovaní a na riešení aktívne pracujú. Žiaden konkrétny termín, však vtedy spomenutý nebol. Zverejnených však bolo niekoľko dočasných riešení, ktoré používateľom mali pomôcť do vydania riadnej opravy. Tie ale napriek snahám nepomohli úplne každému a mrznutie systému naďalej pokračovalo. Zo strany používateľov sa objavovali aj rôzne kreatívne riešenia problémov, z ktorých bola v mnohých prípadoch väčšia škoda, ako úžitok.

Mrznutie systému sa typicky prejavovalo tak, že po prihlásení používateľa sa systém zasekol a prakticky sa s ním nedalo pracovať. Objavovali sa aj situácie, kedy aplikácie zamŕzali len dočasne. Používateľ napríklad v aplikácii klikol na novú položku, no zmena sa prejavila až po niekoľkých minútach. Prostredie operačného systému sa pritom správalo normálne. Problémy sa podľa vtedajších informácií objavovali kvôli tomu, že aplikácie a operačný systém boli nainštalované na oddelených diskoch.

Na fóre dlhšiu dobu prebiehala aktívna debata do ktorej sa zapájali ako vývojári z Microsoftu, tak aj samotní používatelia. Práve veľké množstvo informácií od používateľov malo pomôcť pri odhaľovaní príčin a následnom vytvorení opravy.  Tá je súčasťou kumulatívnej aktualizácie, ktorá  ukončuje takmer mesačné trápenie. Microsoft zároveň informuje, že pri inštalácii výročnej aktualizácie bude oprava automaticky aplikovaná. Týmto spôsobom sa tak zabráni problémom u nových používateľov, ktorí výročnú aktualizáciu zatiaľ neinštalovali.

Zdroj: Microsoft

02.09.2016

+