MojWindows

Malej časti používateľov začal po inštalácii výročnej aktualizácie pre Windows 10 systém mrznúť. Microsoft je so situáciou oboznámený a na riešení intenzívne pracuje už dlhšiu dobu. Pred časom dokonca zverejnil niekoľko možných riešení, ktoré by zasiahnutým používateľom mohli pomôcť. Univerzálny spôsobom však doteraz nie je známy. Najnovšie správy ale informujú, že pomôcť by mohol starší nástroj od Microsoftu. Situácia je však o trochu komplikovanejšia.

Nástroj s názvom Windows Self Healing Tool bol vytvorený za účelom opravy všeobecných softvérových problémov so systémom Windows 10. Nie však špecificky pre riešenie problémov výročnej aktualizácie, ako tvrdí viacero používateľov na fórach Microsoftu. Napriek tomu časti z nich skutočne pomohol odstrániť problémy s mrznutím systému, ktoré sa objavujú najčastejšie.

Windows Self Healing Tool

Windows Self Healing Tool vo svojej podstate vykonáva sériu príkazov pre PowerShell, čím automatizuje proces resetovania systémovej konfigurácie,  preinštalovania potrebných súčastí a celkovej opravy systému Windows 10. Problémom je však to, že nie je určený pre bežné používanie širokou verejnosťou.

Podľa dostupných informácií má ísť o interný nástroj, ktorý používajú technici v Microsofte. Preto k nemu chýba aj podrobná dokumentácia, o tom, aké úkony presne vykonáva. Viacero odborníkov upozorňuje, že na jednej strane síce môže pomôcť, no na druhej strane so sebou nesie obrovské riziko neželaných vedľajších efektov.

Líšia sa aj praktické skúsenosti ľudí, ktorí ho vyskúšali. Časť z nich si ho pochvaľuje a informuje, že vyriešil všetky ich problémy, no u časti používateľov len vymenil jeden problém za iný. Píšu, že systém, im síce už nemrzne, no nástroj im zaviedol problém s opakujúcim sa blikaním obrazovky. Pokiaľ teda Microsoft nevykoná potrebné úpravy a nezverejní ho oficiálnou cestou aj s návodom na použitie, je rozumnejšie sa mu vyhnúť. Počkať na oficiálnu aktualizáciu, ktorá mrznutie systému odstráni je predsa len lepšie ako prehnane riskovať použitím neautorizovaného nástroja.

Zdroj: Microsoft Answers, Zdnet

22.08.2016

+