MojWindows

Výročná aktualizácia pre Windows 10 oficiálne vyšla 2.augusta, kedy sa zároveň začalo s jej distribúciou k jednotlivým používateľom. Microsoft síce upozorňoval, že aktualizáciu budú používatelia cez nástroj Windows Update dostávať v postupných vlnách, no do dnešného dňa ju nedostali úplne všetci.

V nedávnom maile, ktorý bol zaslaný zástupu používateľov sa objavila informácia, že celý proces distribúcie môže trvať až tri mesiace. Z toho vyplýva nasledovné – používatelia, ktorí aktualizáciu zatiaľ nedostali, pred sebou môžu mať ešte ďalší mesiac a pol čakania. Ak vám aktualizácia zatiaľ nebola ponúknutá, nie ste sami. Je však vhodné pripomenúť, že pokiaľ sa vám nechce čakať, môžete byť proaktívny a výročnú aktualizáciu si nainštalovať ručne.

vyrocna-aktualizacia-cakacka

V pozadí tohto „naťahovania“ má stáť pádny dôvod. Aktualizácia je určená obrovskému počtu zariadení, ktoré sa líšia svojou hardvérovou a softvérovou konfiguráciou, a s tým súvisí aj vznik rôznych problémov. Naposledy išlo napríklad o mrznutie systému, problémy s bezpečnostným softvérom alebo nefunkčné webkamery. Microsoft sa tak chce uistiť, že problémy boli vyriešené a ich počet nebude dramaticky narastať. Preto aktualizáciu k užívateľom posúva postupne a vždy spätne vyhodnocuje. To je aj jeden z dôvodov, prečo kladie taký veľký dôraz na zber telemetrických údajov. K úplne všetkým používateľom výročnú aktualizáciu vypustí, až vtedy, keď bude riziko problémov minimálne.

V poslednej dobe sa pritom objavili aj špekulácie, že Microsoft už nezamestnáva vlastných testerov a spolieha sa čisto na údaje a testovanie zo strany používateľov. Portál ZDnet však uvádza, že to nie je pravda a medzi zamestnancami softvérového giganta sa v skutočnosti nachádzajú stovky až tisícky testerov.

windows-10-pc

Zdroj: ZDnet

21.09.2016

+