MojWindows

Každý, kto pracuje na notebooku alebo s tabletom to dobre pozná, najväčším problémom dnes nie je nedostatok výkonu, ale slabá výdrž batérie. Na cestách nie je vždy jednoduché nájsť elektrickú zásuvku a každá minúta výdrže sa tak počíta. Tú samozrejme ovplyvňuje veľa faktorov. Jedným z nich je aj to, ako sú optimalizované jednotlivé aplikácie, čo si uvedomujú aj vývojári. Microsoft sa v testoch bližšie pozrel na zúbok tomu, ako si s optimalizáciou spotreby poradili populárne webové prehliadače. Proti svojmu novému prehliadaču Microsoft Edge postavil trojicu Opera, Chrome a Firefox.

Porovnávanie na troch frontoch

Porovnávanie prebiehalo na troch frontoch. Meraním spotreby v laboratórnych podmienkach, porovnávaním zozbieraných telemetrických dát z miliónov Windows 10 zariadení a nakoniec v teste spotreby. Počas neho bolo na rovnakých modeloch Surface Book v prehliadačoch prehrávané video až do úplného vybitia batérie. Práve z tohto testu zaznamenal aj timelapse video, ktoré zverejnil. Microsoft Edge pritom dopadol ako víťaz v každom z trojice meraní.

browser-power-consumption-telemetry

Microsoft Edge sa chváli tým, že od svojich základov bol navrhnutý tak, aby bral ohľad na nízku spotrebu energie a poskytoval tak dlhú výdrž batérie pri svojom používaní a to bez špeciálnych režimov (používa ho Opera) alebo zmien v základných nastaveniach. V porovnaní s konkurenčnými prehliadačmi používateľom umožňuje prehliadať zákutia internetu o 17 až 70 % dlhšie.

Edge

Hoci by sa mohlo zdať, že test je neobjektívny a Microsoft si takto robí čisto reklamu, nie je to tak. Jednak má svoje tvrdenia podložené dátami z reálneho používania, no dlhšiu výdrž pri používaní prehliadača Edge si vo svojom teste všimol aj Wall Street Journal. Ten ho porovnával s Google Chrome a vo svojom teste píše, že Edge pri rovnakom prehliadaní webového obsahu vydržal až o hodinu dlhšie. Pri streamovaní obsahu cez službu Netflix išlo o celé dve hodiny. Aby sa však zachovala úplná objektívnosť, bolo by nutné vedieť, ako presne boli prehliadače spustené. Opera má napríklad zabudovaný blokovač reklám, ako aj spomínaný režim znižujúci spotrebu energie. To, či boli pri testoch Microsoftu použité ale nie je známe.

Ďalšie vylepšenia na ceste

Na zníženie spotreby pri používaní prehliadača sa Microsoft bude zameriavať aj naďalej. Najbližšie sa to má prejaviť vo veľkej aktualizácii Anniversary Update. Práve tá má priniesť viacero vylepšení v oblasti spotreby energie, menšom vyťažený procesora, nižších nárokoch na pamäť a minimalizovaní efektu, ktorý má aktivita bežiaca na pozadí. Okrem toho prehliadač čakajú aj ďalšie podstatné vylepšenia, ktoré by mali zlepšiť jeho konkurencieschopnosť.

Zdroj: Microsoft

20.06.2016

+