MojWindows

Koncom januára Microsoft oznámil zmenu vo svojej politike podpory systémov Windows 7 a 8.1. Konkrétne išlo o zmenu týkajúcu sa zariadení s procesormi Intel generácie Skylake a všetkými novšími procesormi.

Informoval vtedy, že všetky nadchádzajúce generácie procesorov budú vyžadovať aktuálne najnovší systém Windows dostupný v čase ich uvedenia na trh, inak nedostanú plnú podporu. Pôjde tak práve o Windows 10. Ten bude napríklad jediným plne podporovaným operačným systémom Microsoftu pre nadchádzajúce procesory Kabe Lake od spoločnosti Intel, 8996 od spoločnosti Qualcomm a Bristol Ridge od AMD.

Zdôvodnenie tohto rozhodnutia je, že pre hladké používanie moderných procesorov na starých systémoch, je potrebné množstvo optimalizácie, emulácie a rôznych ústupkov. Staršie systémy dokonca nedokážu využívať plný potenciál moderných procesorov. Zmena sa týkala aj zariadení s procesormi Intel šiestej generácie Skylake. Microsoft zverejnil zoznam zariadení s procesormi Skylake na ktorých sú oficiálne podporované systémy Windows 7 a 8.1. Ostatné zariadenia nenachádzajúce sa na zozname musia pre plnú podporu prejsť na najnovší systém Windows 10.

No ani podpora pre zariadenia na zozname nemala trvať večne. Windows 7 a 8.1  bežiaci na zariadeniach zo zoznamu mal byť plne podporovaný len do 17. júna 2017. Následne mal systém dostávať len tie najkritickejšie záplaty.

Tvrdé rozhodnutie zo strany Microsoft sa nepáčilo množstvu používateľov a aktuálne došlo k miernemu ústupku. Microsoft oznámil, že v prípade zariadení na zozname predlžuje plnú podporu o dotačných 12 mesiacov. Operačné systémy Windows 7 a 8.1 tak budú plne podporované až do 17. júna 2019. Po uplynutí tohto termínu bude podpora obmedzená na všetky kritické bezpečnostné aktualizácie.

Tá potrvá až do ukončenia predĺženej podpory systému. V prípade Windows 7 je to 14. január 2020. Windows 8 je na tom lepšie o tri roky – 10. januára 2023. To, že Microsoft predĺžil termín pre procesory Skylake je zo strany používateľov vítaným krokom. Poskytuje im to viac času na to, aby  prešli na Windows 10.

Zdroj: Microsoft

19.03.2016

+