MojWindows

Konferencia Build štartuje už zajtra a Microsoft by počas jej trvania mal predstaviť nielen nové vývojárske nástroje, ale aj očakávané funkcie pre svoj najnovší operačný systém Windows 10. Okrem novinky vo forme interaktívnych živých dlaždíc, ktorým je venovaná jedna prezentácia, by sme sa podľa dostupných informácií mohli dočkať aj zaujímavého rozšírenia možností funkcie Continuum. Zameriavať sa má na synchronizáciu aplikácií naprieč viacerými zariadeniami podobne ako Handoff od Apple.

Umožnil by sa tak plynulý prechod medzi prácou na jednotlivých Windows 10 zariadeniach. Napríklad začnete prehliadať webový obsah na svojom počítači, no rozhodnete sa pokračovať na mobile. Spustíte teda mobilný prehliadač a okamžite sa načíta webový obsah, ktorý ste mali spustený na počítači.

Ďalším príkladom je písanie emailov. V aplikácii Pošta na mobile začnete písať email, no náhle sa rozhodnete, že chcete pokračovať radšej na počítači. Jediné, čo pre to budete musieť urobiť je spustiť aplikáciu Pošta na svojom počítači a v písaní pokračujete presne tam, kde ste prestali. Rovnako to funguje aj v opačnom smere.

Používateľ začne písať dokument na svojom smartfóne a rozhodne sa pokračovať z počítača. Spustí teda Word a ten ho informuje, že môže pokračovať presne tam, kde prestal. Chýbať pritom nebude ani digitálna asistentka Cortana. Tá bude používateľovi asistovať, aby sa napríklad ľahšie orientoval v tom, ktoré dokumenty má rozpracované na inom zariadení, a môže v nich pokračovať.

Povráva sa, že aj vývojári aplikácií tretích strán budú mať prístup k nástrojom, ktoré im umožnia zabudovanie podpory pre túto funkcionalitu do svojich aplikácií. To, či je to skutočne pravda sa dozvieme už čoskoro.

Zdroj: WinBeta

29.03.2016

+